Menu
Malta

3 x kaupunkia Maltalla

Blogissa ollaan seikkailtu Maltalla ainakin pääkaupungin Valletan verran pariinkin otteeseen, mutta muut kaupungit ovat jääneet hieman vähemmälle huomiolle. Voiko pikkuruiselle saarelle mahtua mielenkiintoista nähtävää? Lähde mukaan kiertämään saarta ainakin näiden kolmen paikan verran. Nämä mahtuvat mukavasti viikon mittaiseen Maltan lomamatkaan.

IMG_1082

Mdina

IMG_1079

Maltan keskiosista löytyy mennyt maailma, linnoitusten ympäröivä muinainen Mdina, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Arabit antoivat nimen tälle Maltan entiselle pääkaupungille, ja Mdina tarkoittaa muurien ympäröivää kaupunkia. Usein Mdinaa kutsutaan myös hiljaiseksi kaupungiksi, joka on nimensä veroinen erityisesti aikaisin aamulla tai iltaisin ihmismassojen lähdettyä. Mdina on satumainen pienien kujien täyttämä näyttämö, joka tarjoilee kauneinta mahdollista kaupunkikuvaa, mitä Maltalta löytyy. Täällä on kuvattu Game of Thronesia – eikä ihme. Astu porteista sisään, puikkelehdi pienillä kujilla ja ihastele kauniita rakennuksia.

Nähtävyyksiä: 

St Paul’s Cathedral – mielenkiintoinen katedraali, jonka sisäänpääsyn hintaan sisältyy pääsy katedraalimuseoon.  Kerrotaan, että katedraali on rakennettu paikalle, jossa sijaitsi Maltan roomalaisen kuvernöörin Publiuksen asuinrakennus. Tämä herra otti vastaan Maltalle haaksirikkoutuneen Paavalin. Katedraalin lattian alle on haudattu kaupungin ylhäisiä ja kirkonmiehiä.

Palazzo Falcon – Täällä pääsee vierailemaan taiteilija Olof Gollcherin huvilassa, joka on varsinainen keräilijän aarreaitta. Lähes jokaisessa huoneessa on lisänä vanhempi maltalainen museovalvoja, joka katsoo jokaista liikettäsi haukan lailla ;). Pienen kokonsa vuoksi nopeasti kierretty, mutta täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

National Museum of Natural history – Maltan luonnontieteellinen museo on paikka, jossa tuntuu, että aika on pysähtynyt. Täältä löytyy täytettyjä eläimiä linnuista kilpikonniin ja kaikki on varmasti ollut täysin ennallaan 50-luvusta asti. Kirjoituskoneella kirjoitetut kyltit, puolipölyiset eläimet ja kartat, josta löytyy Jugoslaviat sun muut menneen maailman paikat. Hauska paikka kenties nimenomaan lasten kanssa.

Mellieha

IMG_0282

Melliehan kaupunki sijaitsee mukavasti rannan tuntumassa, mutta silti riittävän matkan päässä korkealla mäellä. Kenties tästä syystä kaupunki ei ole hotellien ja turismin täysin valloittama, kuten esimerkiksi Sliema tai St Paul’s Bay. Mellieha on mukava päiväretkikohde, johon voi yhdistää sekä hieman nähtävyyksiä että loikoilua Maltan pisimmällä hiekkarannalla.

Nähtävyyksiä:

The Church of our lady Victory – Kirkkoa ei voi olla huomaamatta ja sen luota avautuvat hienot näkymät alas Mellieha Bayhin. Kannattaa vilkaista myös Sanctuary of our Lady Mellieha, joka on ollut pyhiinvaelluspaikka keskiajalta asti ja perimätiedon mukaan Paavalin itsensä siunaama.

Mellieha Air Raid Shelters – Tänne piiloitui koko kaupungin väestö toisen maailmansodan pommituksilta. Hieman hyytävän pelottava paikka, mutta vierailun arvoinen, sillä kyseessä on yksi Maltan suurimpia maanalaisia pommisuojia.

Ghadira Nature Reserve – Tänne en ole itseasiassa itse vielä päässyt, sillä paikka on auki vain viikonloppuisin ja tietyn ajan vuodesta. Kyseessä on merkittävä muuttolintujen lepopaikka, jossa on bongattu 200 eri lintulajia.

Birgu

23032674_10213109232299184_6429352266488300689_n

Birgu on yksi Valletan lähistöllä sijaitsevista Kolmesta kaupungista ja Maltan ensimmäinen pääkaupunki. Mukavimmin sinne siirtyy Valletasta lautalla, jolloin pääsee täysin ihastelemaan kaupungin suloista satamaa ja nurmikkoa (vihreä nurmi on harvinaista keskustoissa). Birgussa riittää näkemistä kokonaiseksi päiväksi ja historiasta kiinnostuneelle paikka tarjoaa yhden jos toisenkin museon. Lisäksi jos sattuu vierailemaan Maltalla lokakuussa muistaakseni, niin silloin kaupungissa vietetään Birgu festia. Se huipentuu iltaan, jolloin koko kaupungista suljetaan sähkövalot ja paikka valaistaan kynttilöin ja lyhdyin. Jopa yksityiset ihmiset täyttävät talonsa kynttilöillä, joten voitte kuvitella, miten tunnelmallisesta tapahtumasta on kyse.

Nähtävyydet:

Fort St Angelo – St Angelon linnoitus on must see -nähtävyys pelkästään upeiden maisemien puolesta. Paikan historia ulottuu satojen vuosien päähän, sillä alue on ollut linnoitettu 800-luvusta lähtien ja sitä ennen paikalla on sijainnut roomalainen ja foinikialainen temppeli. Myöhemmin linnoitus on ollut sekä ritarien että brittiläisten käytössä ja nykyään paikka on avoinna turisteille.

Inquisitor’s palace – Inkvisiittorin tehtävänä oli kitkeä pois vääräuskoisuutta, ja inkvisiittorin palatsissa pääsee muun muassa kurkistamaan entisiin selleihin, joissa vankeja pidettiin.

War museum and Maritime museum – Näissä en ole vielä itse ehtinyt käymään, mutta ne ovat kenties seuraavan Birgu-reissun listalla. Sekä sota ja merenkäynti ovat näkyvässä roolissa Maltan historiassa, joten museoissa saa todennäköisesti hyvän kokonaiskatsauksen kumpaankin alueeseen.

Missä kaupungeissa sinä olet vieraillut Maltalla?

4 Comments

 • Paula - Viinilaakson viemää
  11 maaliskuun, 2018 at 5:14 am

  Eräs ystäväni muutti vasta Maltalle, joten mukava nähdä vähän miltä siellä näyttää. Ehkäpä nyt tulee helpommin käytyäkin kun on hyvä syy matkustaa Maltalle. Näyttääpä ihan mukavalle paikalle.

  Reply
  • Sandra
   17 maaliskuun, 2018 at 7:47 am

   Ihan mukava paikka todellakin ja kannattaa tulla vierailulle. Esimerkiksi toukokuu lienee mukavaa aikaa säiden puolesta.

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  11 maaliskuun, 2018 at 4:54 pm

  Malta on itselle kokonaan vieras, mutta on ollut mietinnässä pitkään. Siellä olisi useita mukavia kaupunkeja kierrettäväksi ja varmasti myös rantalomailu olisi samalla kivaa. Haluaisin silti viettää ainakin pari kolme päivää Valletan katuja tutkaillen, mutta kyllä nämä pienemmätkin kaupungit kiinnostavat. Täytyypä palata tähän vielä ajan kanssa, kun Malta kohteena häämöttää.

  Reply
  • Sandra
   17 maaliskuun, 2018 at 7:52 am

   Valletassa riittää kyllä yksi päivä, sen verran pieni paikka se on! Mutta jääpähän aikaa enemmän näille muille paikoille 🙂

   Reply

Leave a Reply