Menu
Australia

Australialaiset miehet: stereotypiat

Disclaimer: Tämä postaus sisältää kärjistyksiä ja yksinkertaistuksia eikä välttämättä ole aivan poliittisesti korrekti – todellisuus on jotain äärettömän paljon moniulotteisempaa.

Suomesta käsin mielikuva australialaisista miehistä rakentuu pitkälti tv-sarjojen kautta. McLeodin tyttäret, Australian rajalla, Bondi beachin hengenpelastajat ja vastaavat rakentavat tietynlaista kuvaa siitä, millainen maa Australia on ja millaisia australialaiset miehet ovat. Keskityn tässä postauksessa nimenomaan miehiin, sillä jostain syystä heistä on voimakkaampia mielikuvia. Millaisia stereotypioita aussimiehistä on ja millaisia arkkityyppejä maasta löytyy? Onko näissä stereotypioissa perää?

The Outback Man (= Bushy)

Kuva

Tuntomerkit: Valkoihoinen mies, jonka iho on parkkiintunut liiassa auringossa oleilusta ja jo kolmekymppisenä uurteet erottuvat selvästi. On käynyt suihkussa viimeksi äitinsä syntymäpäivänä, joten kuljettaa mukanaan testosteronista hien ja nahkahatun tuoksua. Puhuu voimakasta aussislangia, mutta on mieluiten yksin hiljaa. Ei mene minnekään ilman lierihattuaan, puukkoa ja otsalamppua. Selviytyy tilanteesta kuin tilanteesta ja osaa tappaa ja nylkeä kengurun, paloitella sen muhkeiksi suupaloiksi ja paistaa avotulella tikun päässä. Ainoana koristuksena nahkainen kaulaketju, jossa roikkuu esimerkiksi kuvan tavoin krokotiilin hampaita. Nämä yksilöt kaihtavat laumoja ja viihtyvät mielellään itsekseen erämaan koskemattomassa luonnossa. He ovat vapaita sieluja, joita ei voi kesyttää.

Kuolintavat: Joutuu krokotiilin syömäksi tai kuolee ihosyöpään

Alakategoriat: Crocodile Dundee, (karja)farmari ja miedompi versio erämaaopas, joka vie turisteja Australian syrjäseuduille

Totuus: Myytti kesyttämättömästä erämaamiehestä on äärettömän tärkeä Australian vientiteollisuudelle, joten sitä pidetään yllä keinolla millä hyvänsä. Toki kuvausta muistuttavia yksilöitä löytyy. Usein he ovat kohtuullisen yksinäisiä ja sisimmässään kaipaavat kumppania elämäänsä, mutta eivät löydä keinoja siinä onnistumiseksi (ehkä voisivat aloittaa siitä suihkusta).

Jotkut nuorehkot turismin parissa työskentelevät aussimiehet ovat ymmärtäneet lainata osia outback-miehen imagoon kuuluvasta kuvastosta iskeäkseen reppureissaajatyttöjä. He eivät kuitenkaan ole aitoja outback-miehiä, joten jokaisen tulisikin suhtautua varauksella näihin huijareihin.

Kuitenkin monessa australialaisessa miehessä löytyy ripaus tätä erämaahenkeä ja useat kaupunkilaisetkin harrastavat vapaa-aikanaan telttailua ja retkeilyä ja omaavat perusselviytymistaidot.

The Surfer Boy (= Wax head)

kuva

Tuntomerkit: Tämän lajityypin tunnistaa kauniisti ruskettuneesta, timmistä vartalosta, erityisesti hyvinmuodostuneista rinta- ja selkälihaksista, joita nuoret uroot esittelevätkin mielellään. Kasvot ovat poikamaiset, hiukset todennäköisesti vaaleat ja hieman kihartuvat, hammasrivistö puhtaan valkoinen. Hän on nuorten tyttöjen päiväuni, australialaisten nuortensarjojen ikoninen hahmo ja oman elämänsä vesipeto ja surffikuningas. He ovat syy, miksi kyröskoskelaiset tytöt haaveilevat au pair -vuodesta Australiassa. Tämän lajityypin edustajilla riittää vientiä sekä paikallisten aussityttöjen että eurooppalaisten reppureissaajien keskuudessa. Hän saa narsistista nautintoa siitä, että saa tytöt heräämään aamuviideltä ja tulemaan rannalle ihastelemaan, miten taitavasti hän tasapainoilee aamuaaltojen keskellä. Seksikkäästä ulkomuodosta huolimatta tytöt saattavat kyllästyä surffipoikaan nopeasti, kun heille valkenee se todellisuus, että hyvät surffiaallot menevät aina ja kaikkialla naisen edelle.

Kuolintavat: Joutuu hain syömäksi tai kokee henkisen kuoleman, kun joutuu naisen ”kesyttämäksi” ja löytää itsensä elämästä elämää lähiössä asuntovelallisena kahden lapsen isänä

Alakategoriat: Surffipojasta löytyy mainstream-versio (vaaleat kiharat, elää mieluiten Sydneyn alueella tai Surfers Paradisessa) sekä hieman hippihenkinen versio (pitkät, tummemmat hiukset, elää mieluiten Byron Bayn tienoilla tai on muuttanut Kaakkois-Aasiaan). Lisäksi löytyy perinteinen hengenpelastaja sekä setäsurffari. Setäsurffari on Surfer Boyn ikääntyneempi versio, joka on jollain ilveellä onnistunut välttämään henkisen lähiökuoleman.

Todellisuus: Surffipoikia tapaa myös nuortensarjojen ulkopuolella todennäköisimmin New South Walesin tai Queenslandin alueella. Ei kuitenkaan pidä erehtyä luulemaan, että kaikki australialaismiehet olisivat surffareita.

Kuitenkin monessa australialaismiehessä löytyy intoa erilaisiin ulkoilmaharrastuksiin ja monet heistä ovat keskivertoa parempia uimaan.

The Aboriginal (=Blackfella)

 

kuva

Tuntomerkit: Elokuvissa esiintyy usein vain erämaassa, erityisesti kuivalla autiomaalla, vaikkakin alkuperäisasukkaat asuttivat aikanaan jokaisen Australian kolkan. Elokuvissa roolina on yleensä pelastaa tai avustaa valkoista päähenkilöä selviytymään luonnonolojen armoilla. Tavataan useimmiten Australian pohjois-, länsi- tai keskiosissa. Isommissa kaupungeissa saattaa esiintyä kaduilla soittamassa turisteille diggeridoota tai myymässä aboriginaalitaidetta. Muutenkin heidän kulttuuriaan tai pyhiä paikkojaan valjastetaan kaupallisiin tarkoituksiin ja Australian markkinointiin. Kokoontuvat usein puistoihin viettämään aikaa valitettavan usein alkoholin parissa. Mielikuvissa tunnistettavissa pikimustasta ihosta, ylipainosta sekä parrasta sekä miehillä että naisilla.

Kuolintapa: Eliniänennuste on noin 10 vuotta alhaisempi kuin ei-alkuperäisasukkailla. Yleisimmät kuolinsyyt ovat alkoholista ja ylipainosta johtuvat sairaudet.

(Alkuperäisasukkaat elivät tuhansia vuosia ilman alkoholia tai sokeria, joten heidän elimistönsä ei käsittele sitä yhtä hyvin kuin eurooppalaislähtöisten ihmisten elimistö. Kun eurooppalaiset tutustuttivat heidät sokeriin, länsimaiseen ruokaan ja alkoholiin, he kehittivät nopeasti riippuvuuden näihin tuotteisiin)

Alakategoriat (valkoisten silmin) : Ihmisoikeustaistelija (edustaa ryhmää valtamediassa nostamalla esiin ihmisoikeusongelmia), perinteistä elämää viettävä heimon vanhin, taiteilija ja päihdeongelmainen (jollaisiksi valitettavan monet eurooppalaislähtöiset australialaiset mieltävät alkuperäisasukkaat)

Todellisuus: Aboriginaaleja työskentelee hyvin erilaisissa viroissa, eivätkä läheskään kaikki ole tummaihoisia tai mitenkään ”stereotyyppisen” näköisiä. Läheskään kaikki eivät ole ylipainoisia tai päihdeongelmaisia. Mielikuvat ”kouluttamattomista villeistä” asettuvat uuteen valoon, kun miettii, miten alkuperäiskansat ovat eläneet tuhansia vuosia vuorovaikutuksessa luonnon kanssa ymmärtäen ekologisen tasapainon äärimmäisen syvällisesti tai kun oppii sen, miten useita kieliä aboriginaalit usein hallitsevat. Kuitenkin vuosisatoja kestänyt sortaminen, ihmisoikeusrikkomukset ja syrjintä ovat jättäneet jälkensä näihin kansoihin, ja tuon sorron seurausten poispyyhkiminen vie useiden sukupolvien ajan.

The Sports Fanatic

kuva

Tuntomerkit: Pukeutuu joko suosikkijoukkueensa väreihin tai Australian kelta-vihreään ja usein koristaa itsensä peruukeilla, kasvoväreillä ja Australian lipuilla. Tämä ryhmä kokoontuu yhteen joko tuhatpäiseksi yleisöksi urheilutapahtumiin tai vähintäänkin kotisohvan äärelle. Olut ja sausage roll maistuu, melutaso nousee ja osallistumalla yhteiseen urheiluspektaakkeliin mieslauma rakentaa tunnetta yhdestä yhtenäisestä kansakunnasta. Urheilu onkin jotain elämää suurempaa ja kaikki siihen liittyvä otetaan kuolemanvakavasti. Stereotyyppisesti australialaisia miehiä pidetäänkin hieman yksinkertaisina urheiluintoilijoina.

Kuolintapa: Saa sydänkohtauksen, kun oma suosikkijoukkue ei menesty

Alakategoriat: Jokaisella urheilulajilla on hieman omanlaisensa alakategoriat. Kriketti-intoilia eroaa jalkapallofanista, joka puolestaan eroaa laukkaharrastajista.

Todellisuus: Se kertoo varmaan jotain, että Australiassa annetaan osavaltiokohtaisia vapaapäiviä urheilutapahtumien loppuottelupäiviksi.

The Party Animal (=Yobbo)

kuva

Tuntomerkit: Hänet tapaa takapihabileissä, puistoissa, rannoilla tai Balin Kutalla. Hän viihtyy myös Euroopan hosteilleissa ja missä tahansa, missä on hyvät bileet, juomaa ja kauniita misuja. Häntä ei hävetä mikään. Ei sammuminen suihkulähteeseen, ei vilautukset valkoiset persposket vilkkuen, ei oksentaminen pyhän balilaisen temppelin juurella eikä myötähäpeää herättävät tatuoinnit, jotka on otettu hämärissä olosuhteissa. Hän on nuori, yleensä hieman päälle parinkymmenen, mutta hänestä puuttuu Surffipojan ulkoilmaelämän elinvoima. Tilalla on pehmeä pieni kaljamaha, hieman sameahko iho ja kaikki white trash -elintasoeläimen muut tuntomerkit. Hän polttaa sätkätupakkaa ja pilveä sekä elää oluella ja roskaruoalla.

Kuolintapa: Hukkuu sammuttuaan suihkulähteeseen tai viruu balilaisessa vankilassa huumetuomion saaneena

Alakategoriat: Perustyypin lisäksi löytyy jackass/duudson -mentaliteetilla varustettu versio, joka tekee jatkuvaa, poikamaista jäynää toisilleen. Valitettavasti perustyypistä irtautuu myös versio, jolla päihteiden käyttö karkaa käsistä ja edessä on asteittainen syrjäytyminen yhteiskunnasta. Vanhentuessaan perustyyppi siirtää bilettämisen omalle takapihalleen, jonne kutsuu nuoruuttaan haikailevat kaverinsa. Saattaa kuitenkin villiintyä jälleen tehdessään jätkien viikonlopun esimerkiksi sinne Kutalle.

Todellisuus: Kyllähän tällaisia australialaisia myös löytyy. Toki australialaisissa miehissä on myös niitä laadukkaita viinejä ja erinomaista ruokaa sekä kulttuuria arvostavia yksilöitä. Ehkä jossain. Ainakin varmasti se sympaattinen taskuliinatyyppi Masterchefissä.

Tässä postauksessa esiteltiin humoristisesti viisi erilaista australialaisen miehen stereotyyppiä. Todellisuudessa Australia on valtavan väkirikas maa, jonne mahtuu kaikenlaista kulkijaa maan ja taivaan väliltä eikä kukaan ole yksiulotteiden stereotyypin edustaja. Olen kuitenkin liian usein kuullut australialaisilta miehiltä sanonnan: ”we make fun of you because we like you”, joten olkoon tämä postaus vastaiskuni kaikelle sille naljailulle eurooppalaisista ja suomalaisista naisista, jota olen saanut kuulla. 

4 Comments

 • Kaisa / Ribs & Coke
  16 kesäkuun, 2017 at 6:28 pm

  Olipa hauska postaus! 😀 Ja lisäpointsit tuosta jokaisen kohdan todellisuus-pläjäyksestä. Antoi sitä oikeaa kuvaa joka kategoriasta.

  Reply
  • Sandra
   17 kesäkuun, 2017 at 2:56 pm

   Heh, kiitos! 😀

   Reply
 • Jenna | Tavallinen Tallaaja
  17 kesäkuun, 2017 at 6:12 am

  Aivan huippu postaus! 😀 stereotyypeissä on kyllä jotain perää varsinkin nuo surffarit, mutta oli ne mielikuvat aussimiehistä silti aaika erilaisia kun totuus 😀

  Reply
  • Sandra
   17 kesäkuun, 2017 at 2:57 pm

   Kiitos, tätä oli hauska kirjoittaa! Niinhän se on, että todellisuus on aika monipuolisempi 🙂

   Reply

Leave a Reply