Menu
Suomi

Mietteitä elämästä Juupajoen rotkossa

Vaikka olen koko lapsuuteni ja teini-ikäni asunut Juupajoen luonnonmaisemissa, vasta aikuisena päädyin vierailemaan Juupajoen rotkossa. Kyseessä on jääkauden muovaama, varmasti Juupajoen kaunein luontonähtävyys, joka sijaitsee aivan Korkeakosken keskustassa entisen kenkätehtaan läheisyydessä. Koskenjalkaan perustettiin nahkatehdas peräti vuonna 1894 ja kolme vuotta myöhemmin siellä aloitetti Suomen ensimmäinen teollinen kenkätehdas. Nykyään entisissä tehdastiloissa sijaitsee kenkämuseo ja taidegalleria, joissa voi vierailla kesäaikaan keskiviikosta sunnuntaihin klo 12 – 18. Mutta se rotko! Tarvitsee vain laskeutua puuportaita alas, niin tajuaa, millaisen helmen on löytänyt! Tällaista paikkaa ei uskoisi löytävänsä aivan tien vierestä ja kivenheiton päässä hiljaisesta Korkeakosken kuntakeskuksesta.

Luonnon syleilyssä tuntuu kuin aistit saisivat levätä, aivot saavat happea ja mieli kohoaa automaattisesti, vaikka millainen päivä olisikin takana. Juupajoen rotkossa oli hyvää aikaa sulatella Maltalle muuttoa, johon on nyt tasan kuukausi aikaa. Asunnosta ei ole vielä tietoa, mutta eiköhän se toivottavasti pian selviä. Maltalla on muuten yllättävän kallis vuokrataso suhteessa palkkaukseen ja ilmeisesti heinäkuu on vilkkainta asuntosesonkiaikaa, joten toivottavasti jonkinlainen paikka löytyy pään päälle. Jostain syystä muuttaminen Australiaan kahdesti on tuonut jonkinlaisen (valheellisen) tunteen siitä, että asiat aina luonnistuvat ja järjestyvät, joten en ole osannut ottaa hirveästi stressiä mistään. Muistan vielä kuin eilisen päivän, miten kauan ennen ensimmäistä Australian vuottani mietin ja suunnittelin kaikkea etukäteen ja silti näin jälkikäteen ajatellen asiat selvisivät pääasiassa vasta paikan päällä.

Tässä kuluneen kuukauden aikana on myös vahvistunut se ajatus, että Suomi ei välttämättä ole se paikka, jossa tulen elämäni viettämään. Onhan täällä perhe ja ystävät, mutta elämä täällä tuntuu jopa näin kesän parhaimpana aikana kovin hiljaiselta ja verkkaiselta. Ehkä tähän tunteeseen vaikuttaa se, etten ole tehnyt täällä ollessani töitä, mutta muistaakseni ihan samalta tuntui vielä kolme vuotta sitten, jolloin viimeksi elin täällä niin sanottua normaalia elämää. Tämä on ihana maa tulla lomailemaan ja lataamaan henkisiä akkuja, mutta oma levoton ja virikkeitä etsivä luonteeni pitkästyy ajan myötä. Jos siis kesällä tuntuu tältä, voin vain kuvitella, millainen ahdistus iskisi talvella.

Tästä syystä Maltalle lähtö tuntuu nyt hyvältä vaihtoehdolta. Australian jälkeen noin neljän tunnin lento ei ole mitään ja Malta on lisäksi helppo kohde muillekin tulla lomailemaan. En myöskään malta odottaa, että pääsen taas tekemään töitä! Viimeksi tein töitä huhtikuussa ja nyt ollaan jo kesäkuun lopulla! Odotan siis kovasti taas uutta elämänvaihetta ja kaikkia toivon mukaan hienoja seikkailuja, joita tulevaisuus eteeni tuo. Vaikka nyt suuntaankin Maltalle, en ole silti unohtamassa Australiaa tai Uutta-Seelantia, vaan tiedän, että tulen joskus tulevaisuudessa palaamaan molempiin maihin. Ja jos nyt jotain hirveän yllättävää ei tule vastaan, lupaan, että joku päivä tulen viettämään kokonaisen working holiday -vuoden Uudessa-Seelannissa.

Nyt minulla on kuitekin vielä kuukausi aikaa nauttia Suomesta ja kesästä täällä. Aion tehdä juuri sitä vierailemalla muun muassa sellaisissa paikoissa kuin tämä Juupajoen rotko. Tällaista ei kuitenkaan ole missään muualla kuin täällä, kotimaassani Suomessa <3.

 

No Comments

    Leave a Reply