Menu
Australia

Auton ostaminen Australiasta

Nyt on yli puoli vuotta kulunut siitä, kun ostin auton  täällä Australiassa. Tämä on maa, jossa välimatkat ovat pitkiä ja julkinen liikenne suurimpia kaupunkeja lukuunottamatta on puutteellista ja kallista, joten auton omistaminen on täällä lähes ehdoton juttu. Kun aikanaan ostin autoa, en löytänyt kattavia suomenkielisiä ohjeita, joten toivottavasti näistä vinkeistä ja ohjeista on joillekin apua. Ostimme auton tosiaan Victorian osavaltiosta ja joka osavaltiolla on hieman omat sääntönsä, joihin kannattaa tutustua. Nämä ohjeet pätevät erityisesti siis Victoriaan.

Paljonko pitäisi olla rahaa?

Koska reppureissaajan budjetti on rajallinen, oletan että hän etsii käytettyä autoa. Suomessa saattaa saada toimivan auton muutamalla satasella, mutta valitettavasti Australiassa pitää olla valmis laittamaan hieman enemmän rahaa tiskiin. Yleisin, mitä olen backpackereiltä kuullut, on että he ovat maksaneet autoistaan noin 3000 dollaria, ehkä hieman alle. Toki halvemmallakin saa ja tinkiä kannattaa.

IMG_5550

Mistä autoja kannattaa etsiä?

Kiertelimme muutamia autoliikkeitä ja koeajoimme paria liikkeen autoa. Lähtökohtaisesti suosittelen ostamaan autoliikkeestä, jos haluaa ja on varaa vähän parempaan autoon. Kalliimmat autoliikkeestä ostetut autot tulevat yleensä katsastettuna ja niissä on maksettu vuoden ajoneuvovero valmiiksi. Liikkeestä ostaminen on toki myös varmaa siinä mielessä, että tiedät kenen kanssa kauppaa teet.

Jos kuitenkin etsit vuodeksi pariksi muutaman tuhannen dollarin autoa, autoliike ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Pääset huomattavasti parempaan hinta-laatusuhteeseen ostamalla yksityiseltä myyjältä. Autoliikkeestä ostettaessa halvemmat autot myydään myös ”sellaisena kuin ne ovat” eli et voi tietää, onko auto pommi vai ei. Halvimpia autoja ei usein ole katsastettu, joten et voi varmuudella tietää, onko niissä mitään isompaa vikaa. Jos päädyt harkitsemaan autoliikkeen autoa ja se on katsastamaton, kannattaa neuvotella, jos voit käyttää autoa näytillä läheisellä mekaanikolla ennen ostopäätöksen tekemistä. Homma voi maksaa sinulle 100 dollaria, mutta mekaanikko osaa arvioida, mitä mahdollisia korjauksia tarvitaan ja paljonko ne tulisivat maksamaan. Jos paljastuu, että korjaukset syövät matkabudjetista valtaosan, voit jättää auton ostamatta.

Itse ostimme auton yksityiseltä myyjältä. Autoja voi etsiä esimerkiksi Gumtreesta tai osoitteesta carsales.com.au. Yksityiseltä ostamisessa on samanlaiset riskit Australiassa kuin Suomessakin. Et voi varmuudella tietää, mitä saat.

Mitä kannattaa tehdä:

  • Pyydä nähtäväksi  huoltokirjaa (service history), jotta näet mitä korjauksia ja huoltoja autoon on tehty
  • Luonnollisesti koeaja auto
  • Viedä auto tarkistettavaksi mekaanikolle (valitse mekaanikko itse) tai esimerkiksi käyttää RACV’s independent vehicle inspection -palvelua, jos tämä myyjälle sopii.
  • Tarkasta auton rekisteröinnin status, jonka voi tehdä ilmaiseksi täällä
  • Jos haluaa varmistua, että autosta ei ole velkaa tai sitä ei esimerkiksi ole ilmoitettu varastetuksi, sen voi tehdä täällä (maksullista)
  • Tarkista myyjän henkkarit. Ole erityisen tarkkana, jos auton hinta on liian halpa ollakseen totta (tee siis aluksi vähän ennakkotutkimusta hintatasosta), sinua hoputetaan tai painostetaan ostopäätökseen tai auto on eri osoitteessa, jossa myyjä asuu.

 Rego

Kun ostat auton, se on joko rekisteröity tai rekisteröimätön. Jotta autolla saa ajaa, se pitää olla rekisteröity ja jokaisesta autosta tulee maksaa vuosittain regoa eli rekisteröintimaksua, joka vaihtelee auton mukaan. Meidän autosta se on noin 700 dollaria vuodessa. Kun ostat auton, kannattaa varmistua, että se on rekisteröity ja mitä kauemmin regoa on jäljellä, sen parempi, sillä oston hetkellä myyjän maksama rego siirtyy auton mukana. Kun ostimme auton, meidän myyjä oli siis maksanut regoa tammikuulle 2016 asti, joten me ”säästimme” tässä 700 dollaria. Regoon sisältyy pakollinen vakuutus, joka kattaa onnettomuustilanteessa osapuolten henkilövahingot.

IMG_5566

Roadworthiness (RWC)

Roadworthiness tarkoittaa, että auto on liikennekelpoinen eli katsastettu. Tämä on sitten se vaihe, jossa vähän joka osavaltiolla on oma systeeminsä. New South Walesissa on muistaakseni kuten Suomessa, että auto katsastetaan joka vuosi, jolloin katsastus ei ole niin kovin tiukka läpäistä. Western Australiassa ei muistaakseni ollut katsastusta ollenkaan eli autolla voi ajaa vapaasti. Sitten on Victorian järjetön systeemi, jossa auto pitää olla katsastettuna oston hetkellä, mutta kun auton kerran omistat, sillä saa ajalle vaikka 20 vuotta katsastamatta. Tästä syystä Victoriassa katsastus on tiukka, sen saa tehdä vain siihen valtuutetut mekaanikot (ja toki heidän leipänsä on tästä kiinni eli mitä enemmän vikoja löytyy, sitä enemmän he saavat asiakkaalta rahaa korjauksiin) ja katsastus on voimassa vain muutaman viikon kerrallaan. Katsastus maksaa muistaakseni jotain 100 – 150 dollaria.

Eli kun ostat yksityiseltä autoa, suosi autoja, jotka ovat katsastettuja. Maksa muutama satanen enemmän tällaisesta autosta, niin säästät hermojasi ja rahaasi. Toinen vaihtoehto on ostaa auto sellaisesta osavaltiosta, jossa katsastusta ei ole. Voit ostaa auton ilman katsastusta Victoriassakin, mutta sitten on sinun vastuullasi katsastaa auto 30 päivän sisällä ja vastata kaikista mahdollisista korjauskuluista. Tässä meillä ulkomaalaisilla kosahti kovaa, sillä me ostimme katsastamattoman auton, kun saimme hinnassa tingittyä. Teimme sen virheen, että ajattelimme kriteerien olevan suurin piirtein samat kuin Suomen katsastuksessa ja tiesimme, että joudumme käyttämään hieman rahaa yhteen rikkinäiseen turvavyöhön, palaneeseen lamppuun ja muutamaan pikkujuttuun. Auton rungossa oli kuitenkin pieni vaurio, joka ei auheuttanut mitään turvallisuushaittaa ja ei olisi haitannut Suomen katsastuksessa, mutta se ei mennyt Australiassa katsastuksesta läpi ja jouduimme maksamaan pelkästään tuosta yhdestä korjauksesta 900 dollaria ja kyseessä oli pelkkä kosmeettinen haitta käytännössä. Nyt meillä on sitten ainakin kaikin puolin hyvä auto alla.

IMG_5558

Auton rekisteröinti sinun nimiisi

Kun kaupoista on sovittu, on paperitöiden aika. Voitte suunnata myyjän kanssa VicRoadsiin (Victoriassa) rekisteröimään auton sinun nimiisi. Siellä täytätte Application for transfer registeration form -nimisen lomakkeen, johon myyjä täyttää omat tietonsa ja sinä omasi. Jos myyjä ei tule mukaan, niin hänen pitäisi antaa sinulle tämä lomake omilla tiedoillaan täytettynä, todiste Roadworthiness-kelpoisuudesta (ei saa olla 30 päivää vanhempi)  ja kuitin kaupoista, josta näkyy ostajan ja myyjän nimet, osoitteet ja myyjän allekirjoitus sekä auton tiedot. Meillä myyjä tuli mukaan.

Menet sitten näiden papereiden (siis tuo rekisteröintilomake ja roadworthiness-todistus) kanssa Vicroadsiin, täytät rekisteröinnin siirto -lomakkeeseen omat tietosi ja maksat rekisteröinnin siirtomaksun, joka on noin 100 dollaria. Ota mukaan passi ja Australian ajokorttisi. Jos sinulla ei tätä ole, tuo passin lisäksi pankkikortti tai Medicare-kortti sekä todistus osoitteestasi Australiassa (esimerkiksi pankista tullut tiliote). En muista, kysyttiinkö kansainvälistä ajokorttia, mutta ei siitä haittaakaan ole. Jos auto on rekisteröimätön, tässä ohjeet siihen.

IMG_5554

Vakuutukset

Regon mukana tulee vakuutus, joka kattaa osapuolten henkilövahingot, mutta toisin kuin Suomessa, pakollinen liikennevakuutus ei kata toisen osapuolen omaisuusvahinkoja. Me otimme tätä varten vakuutuksen, sillä emme halunneet riskeerata, että joudumme kolaritilanteessa maksajiksi. Oma automme oli sen verran halpa, että sitä emme vakuuttaneet. Vakuutusten sisältöä kannattaa vertailla ja huomioida, että joskus ulkomaalainen tai alle 25-vuotias kuski voi joutua maksamaan enemmän. Olen kuullut, että jotkut ovat saaneet vakuutusmaksusta alennusta, jos on saanut Suomen vakuutusyhtiöstä englanninkielisen todistuksen siitä, ettei vakuutushistoriassa ole vahinkotapahtumia tai jos joku Australiassa asuva, moitteettomasti ajanut sukulainen on suositellut sinua omalle vakuutusyhtiölleen.

Roadside assistance

Varsinkin jos Australian takamaille lähtee ajelemaan, roadside assistance on palvelu, joka kannattaa hankkia. Jos autosi hajoaa kesken matkan, akku tekee tenän, rengas puhkeaa tai vaikka bensa loppuu, voit soittaa roadside assistance -palveluun ja sinua tullaan auttamaan hätäkorjauksissa tai hinaamaan lähimmälle korjaamolle. Kun olet liikkeellä keskellä yötä jollain syrjäseudulla, et tiedä, missä tarkalleen olet tai paljonko matkaa lähimpään asumukseen on, on tällainen palvelu kullanarvoinen jos jotain sattuu. Tämä maksaa alle 100 dollaria vuodessa ja olemme tulleet tarvitsemaan tätä vuoden aikana. Varmistu, että hankkimasi roadside assistance on voimassa koko Australiassa, ellet varmasti aio pysyä vain yhdessä osavaltiossa.

IMG_5561

Tietullit

Suurten kaupunkien keskustaan tai lentokentille vievillä valtateillä on usein tietulleja, jotka toimivat elektronisesti. Jotta voit ajaa näillä teillä, sinun tulee avata CityLinkiin tili (tai E-way Sydneyssä, eri osavaltiossa lienee omansa), ladata sinne rahaa (muistaakseni minimi oli 40 dollaria) ja hankkia autoosi pieni laite, joka tunnistaa tullitiet ja veloittaa sinulta rahaa tililtä. Jos et tee tätä, kotiisi tulee lasku, joka täytyy käydä maksamassa.

IMG_5552

Oletko ostamassa autoa Melbournen alueelta?

Jos olet, niin olemme juuri myymässä Holden Commodore Station Wagon -autoa. Kyseessä on vuoden 2002 malli ja autolla on ajattu vain alle 192 000 kilometriä. Postauksen kuvat ovat autostamme. RWC:tä ei ole, mutta auto on ostettu noin 9 kk sitten, jolloin se myös katsastettiin. Rego 31/01/2016. Sopii hyvin reppureissaajalle, taakse mahtuu hyvin tavaraa ja kun takapenkit laskee, taakse mahtuu kaksi nukkumaan. Kaikin puolin siisti ja hyvin toiminut auto, joka myydään, koska emme tarvitse autoa keskusta-alueella ja lähdemme keväällä kuitenkin Suomeen. Hintapyyntö 3000 dollaria, neuvoteltavissa. Jos kiinnostaa, niin voin laittaa lisätietoja sähköpostitse / sandra.thepresentisperfect@gmail.com.

Ohjeissa puutteita / virheitä

Toivottavasti näistä ohjeista oli apua. Sergei on meillä hoitanut aikalailla kaikki autoon liittyvät asiat, joten kuitenkin joitakin puutteita ohjeissa voi olla. Jos näin on, laita ihmeessä viestiä, niin täydennän tekstiä sen mukaan. Toivottavasti saisin kerättyä mahdollisimman kattavan ohjeistuksen, josta olisi mahdollisimman monelle hyötyä.

2 Comments

  • Nea
    15 huhtikuun, 2018 at 1:11 am

    Kiitos hyvästä postauksesta näin aluksi! Itse olen ostamassa autoa australiassa lähi aikoina. Olen koittanut tiirailla ilmaisia parkkipaikkoja, joita ei luonnollisesti aikanaan keskustoissa ole. Mietinkin tiedätkö onko suburbimmilla alueilla mahdollisesti ilmaisia parkkipaikkoja (näin yleisesti kaupungeissa)?
    Tällä hetkellä olen sydneyssä.

    Toinen kysymys auton rekisteröinnistä, entäs jos ei ole vakituista osoitetta mitä laittaa lomakkeeseen?
    Hieman hämmentäviä nuo auto jutut täällä päin 😀
    -Nea

    Reply
    • Sandra
      17 kesäkuun, 2018 at 10:48 am

      Moikka! Tulee varmaan liian myöhään vastaus, kun enää harvoin tätä vanhaa blogia seuraan. Suburbeissa saa yleensä parkkeerata ihan kadun varteen ilmaiseksi.

      Olisiko joku tuttu, jolla vakkaripsoite? Meinaan kun siihen osoitteeseen tulee sitten uusi rekisteröintimaksu. Kannattaa myös kysyä siellä tiskillä tai edes laittaa vaikka hostellin osoite.

      Reply

Leave a Reply