Menu
Henkilökohtaista / Malta

Kun mitta täyttyy….

Saako valittaa? Tiedättekö sen tunteen, kun vastaan tulee jokin pieni aavistuksen verran ärsyttävä asia, mutta ohitat sen olankohautuksella kertoen itsellesi, että kyseessä oli nyt vain inhimillinen virhe, pieni moka, sattuma ja yksittäistapaus? Kun kuitenkin niitä yksittäistapauksia alkaa kertyä saavin pohjalle kerta toisensa jälkeen, jossain vaiheessa saavutetaan lakipiste, jossa niin sanotusti läikkyy yli. Nyt aletaan rehellisesti sanoen olla siinä pisteessä, että tiistaina alkava Suomen loma tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Malta on ihan kiva. Täällä on aurinkoa, meri, töitä, mahdollisuus helppoon ja huolettomaan elämään. Tai no helppoon ja huolettomaan ainakin siihen asti, kunnes jokin asia pitää hoitaa maltalaisen kanssa. Esimerkiksi pelkän nettilaskun hoitoon tarvittiin kolme erillistä käyntiä puhelinyhtiön toimistossa, ja silti homma ryssittiin. Tai kun mikään sovittu asia tai aikataulu ei mene kertaakaan kerrasta oikein. Omasta mielestäni ei ole ok, jos on esimerkiksi sähkömiehen kanssa sovittu, että hän tulee kello 12 ja hän yrittääkin saapua seuraavana päivänä puoli viideltä. Tietenkin ilman ennakkoilmoitusta tai vastaamista lukuisiin soittoyrityksiin, kun olet ottanut töistä vapaata päästääksesi hänet sisään.

Myös ruokakaupassa käynti on muodostunut toimenpiteeksi, joka saa verenpaineet nousemaan. Ensinnäkin valtaosassa kauppoja käytävät ovat puolet kapeampia kuin Alepassa ja jostain syystä aina täynnä mummoja ja ihmetteleviä turisteja. Kävelyetäisyydellä (koska en oikeasti viitsi ottaa kerran tunnissa kulkevaa bussia kauppareissuille) on yksi ruokakauppa, jossa on normaalit leveät käytävät. Asiakaspalvelun taso vaihtelee perustympeästä täysin välinpitämättömään, jossa mieluummin jutellaan työkaverin kanssa kuin rahastetaan asiakkaita. Poikkeuksena kuitenkin pieni lähikauppani, jossa on ystävällinen palvelu. Propsit siitä.

Eipä ole lähiaikoina ollut ostosreissua, jossa v***käyrä ei nousisi. Olen lopen kyllästynyt siihen, että hintalappuihin ei voi luottaa. Vaikka miten isolla plakaatilla mainostettaisiin jotain hintaa X, silti totuus kassalla voi olla täysin toinen. Tai sitten tuotteen edessä on jonkin toisen vastaavan tuotteen hintalappu. Esimerkiksi brändin Y maitotölkin edessä voi olla hintalappu, että brändi Y:n maito nyt alennuksessa 0.90 € litra. Minä tyhmänä kuluttajana uskon. Nappaan sitten mukaani kaksi litraa, ja kassalla ihmettelen, kun kuitissa komeilee summa 2 x 2.59€. Ihmettelyn,  selvittelyn ja esimiehen hakemisen jälkeen huomataankin, että hintalappu onkin väärässä kohdassa, ja brändin Y rasvattomat maidot ovat vain alennuksessa, mutta semi-rasvattomat maidot (joiden edessä alennushinta oli) ovat kalliimmalla hinnalla. Siis niitä rasvattomia maitoja ei itseasiassa ollut edes jäljellä, mutta hintalappu oli ”vahingossa” kalliiden maitojen edessä. Pystyn varmuudella muistamaan, että viimeisimpänä viitenä kauppareissukertana minua on yritetty hintahuijata.

Enkä mene edes siihen ärsytykseen aivan järkyttävästä muovipussien ja turhan pakkaamisen määrästä. En vain ymmärrä sitä, miksi yksittäinen kurkku pitää punnittaessa pakata erilliseen muovipussiin tai muoviastia toiseen muovipussiin. Luulisi, että näin pienellä saarella pitäisi olla äärettömän tietoinen kierrätyksestä ja pyrkiä minimoimaan jätteet kaikella mahdollisella tavalla. Mutta ei. Eikä mennä myöskään siihen, että täällä asiakaspalvelijan on ihan ok vastata lähes jokaiseen kysymykseen ”en tiedä”. Ei siis: ”Enpäs ole ihan varma, mutta pieni hetki, niin selvitän asian”, vaan pelkkä tyhjentävä ”en tiedä”. Siinä se, ja voi taas jatkaa keskustelua työkaverin kanssa.

Bussiaikataulut ovat kuin lottonumerojen arpomista. Tulee jos tulee, kyytiin pääsee jos pääsee, perillä ollaan ehkä kahden tunnin päästä. Asuntojen vuokraus on myös niin ja näin. Maltalla voi ihan hyvin käydä niin, että menet näyttöön katsomaan kahden makkarin asuntoa, mutta paikan päällä paljastuu, että asunnossa onkin yksi makuuhuone. Mela, me ulkomaalaiset vaan ollaan niin nipoja näistä yksityiskohdista. En edes jaksa valittaa tukkoisesta liikenteestä, infrasta ja rattijuopottelun yleisyydestä. Enkä edes siitä, että näin kesää kohti mentäessä jo valmiiksi kapeat jalkakäytävät täyttyvät löntystelevistä turisteista ja puolihumalaisista kielikurssilaisista.

Enkä aloita edes virttä kämppiselämän ”suloisesta keveydestä”, jossa itse saa olla paimentamassa itseään vanhempia ihmisiä, huolehtimassa roskien viemisessä ulos oikeaan aikaan (myös tästä on tehty Maltalla monimutkaista) ja asunnon pitämisestä jotenkin säällisessä kunnossa. Jossain vaiheessa pienistä puroista kertyy iso ärsytysten virta. Vaikka miten yritän ajatella positiivisesti ja keskittyä hyviin puoliin, otsasuoni alkaa pullistua hälyttävään tahtiin.

Mutta kuten jo sanottu, ensi tiistaina lennän Suomeen. En tiedä, olenko koskaan odottanut mitään lomaa näin paljon. Mela-mitta on täynnä ja hetkittäin kaduttaa, että on paluulippu hankittu tänne takaisin.

32 Comments

 • Jerry / Pako Arjesta
  2 kesäkuun, 2018 at 7:30 am

  Ei jumalauta xD. Anteeksi, että huvitun tästä kurjuudesta, mutta onhan tuo ihan järkyttävää toimintaa, jos sitä pitää kestää päivästä toiseen. Itse en ikimaailmassa pystyisi asumaan tuollaisessa paikassa. Onko tuo alkanut ärsyttää niin paljon, että harkitset oikeasti muuttoa Suomeen tai jonnekin muualle vai aiotko vielä jatkaa hampaita kiristellen? Tsemppiä joka tapauksessa ja hyvää lomaa :)!

  Reply
  • Sandra
   3 kesäkuun, 2018 at 7:15 am

   Haha, kiitos :). Juu, ei olisi sun paikka yhtään. Ehkä juuri ja juuri joku viiden tähden hotellialue, mutta eläminen täällä on ainakin välillä kärsivällisyyttä kasvattavaa. Ei tämä tosiaan mitään kurjuutta ole, mutta pienistä puroista syntyy välillä iso ärsytys. Aion nyt mennä Suomeen lomalle ja katsoa, millaiset fiilikset siellä tulee 🙂

   Reply
   • Jerry / Pako Arjesta
    4 kesäkuun, 2018 at 5:29 am

    Joo, ei ehkä tosiaan mun paikka :P. Mutta ymmärrän, että mistä tahansa löytyy ärsyttäviä asioita. Tärkeintä on, että yleisfiilis on hyvä, eli jos kuitenkin viihdyt siellä, kannattaahan siellä pysyä. Mutta jos ainoastaan nuo on mielessä, sitten se ei ehkä ole sun paikka :).

    Reply
    • Sandra
     10 kesäkuun, 2018 at 7:28 am

     Hmmm… täytyy nyt katsoa, mikä fiilis tulee Suomesta kun on siellä lomalla… 😉

     Reply
 • Anna | Muuttolintu
  2 kesäkuun, 2018 at 9:35 am

  Voi eii!!! Hiukan huvitti mutta tuli myös myötä*tutus! Itsellä kun on jopa Ausseissa mennyt hermo siihen kun sähkö- tai muu mies tulee sillon kun lystää, onneksi yleensä tulee kuitenkin sovitun päivän aikana. Yleensä. 😊 meillä kasvoi Vietnamissa aikamoiset tatit otsaan, täytyy siitä jossain vaiheessa kirjoittaa. Toivottavasti Suomen loma auttaa ja palaat taas ihan mielellään hetken hengähdyksen jälkeen!

  Reply
  • Sandra
   3 kesäkuun, 2018 at 7:17 am

   Voin varsin hyvin uskoa, että myös Aasiassa kaikki ei aina mene kuin justiinsa :D. Ehkä peruslomaillessa olisi pinnaa hieman enemmän, mutta kun vakituiseen elää, niin pienet asiat alkavat kasaantua. Suomessa toki omat ärsytyksen aiheensa, jotka liittyvät ehkä eniten säähän ja ihmisten ”epäsosiaalisuuteen”.

   Reply
 • Sini
  3 kesäkuun, 2018 at 9:06 am

  Oon kuullut vähän vastaavia juttuja toiselta siellä asuvalta. Esim postipaketti kotiinkuljetuksella on hankala saada, kun sitä oltiin tuomassa milloin sattuu eikä silloin, kun on sovittu. Ja ne roskapussithan kannattaa viedä keräyspäivää edellisenä iltana talon eteen niin ei jää haisemaan kotiin. 🙂 mela, mela..

  Reply
  • Sandra
   3 kesäkuun, 2018 at 11:00 am

   Haha, juuri näin! Yleensä väki tilaa kaikki postipaketit työpaikalle, jossa sentään on aina joku ottamassa vastaan. Roskien vieminen on myös yksi juttu myös. Esimerkiksi lasijäte kerätään mun talon edestä vain ja ainoastaan kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 9. Jos unohdat, niin vanhat pullot ja lasipurkit saa odotella sitten seuraavaan kuuhun :D. Mela, mela…

   Reply
 • Anmarien
  3 kesäkuun, 2018 at 7:51 pm

  Maltalla ollessani ehkä itselläni eniten välillä meni hermo liikenteeseen kun paikasta a paikkaan b voi mennä mitä tahansa 15 min ja 2 h väliltä. Asiakaspalvelutilanteetkin kuulostaa todella tutuilta ja näiden kokemusten jälkeen on täytynyt todeta, että Suomessa on kyllä suurimmassa osassa paikkoja todella hyvää asiakaspalvelua. Yksi hauska sattumus oli kun jouduimme käymään kuvauttamassa jalan ja saimme lopulta käteen paperin, jossa todettiin, että käsi ei ole murtunut. Hetken aikaa meni, että saatiin selviteltyä sellainen paperi, jossa oli oikeasta ruumiinosasta diagnoosi.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:20 am

   Joo, kuulostaa ihan Maltalta! Melkein yllättyy, jos jokin asia menee kerralla oikein.

   Liikenteestä täysin samaa mieltä. Ei edes jaksa pahemmin tutkia saarta enää kun joka paikkaan voi kestää pari tuntia.

   Reply
 • Anna
  3 kesäkuun, 2018 at 8:22 pm

  En ole koskaan asunut ulkomailla enkä varmaan koskaan halua asuakaan. En ehkä jaksaisi noita kulttuurieroja. Tykkään kyllä matkustella mutta lomalla kulttuurierot eivät pääse ärsyttämään vaan niitä lähinnä mielenkiinnolla ihmettelee. Varsinkaan korruptoituneisiin maihin en voisi muuttaa, savu nousee korvista jo pelkästä ajatuksesta että virkamiehiä pitäisi lahjoa ennen kuin suostuvat tekemään työnsä.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:22 am

   Ehdottomasti on kyllä eri asia kulttuurierot matkalla ja asuessa. Se mikä on viehättävää rentoutta lomaillessa, voi näyttäytyä ärsyttävänä laiskuutena asuessa. Kasvattava kokemus kuitenkin 🙂

   Reply
 • Stacy Siivonen
  3 kesäkuun, 2018 at 9:23 pm

  Jotenkin tuon Matla-kokemuksen jälkeen jokin Venäjä on helppo. Noin pahaan slaavilaisuuteen en ole törmännyt todellakaan missään, miten tuo maa voi olla eurossa.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:25 am

   Venäjällä on astetta erilaisempi mentaliteetti. Siellä on ongelmia, mutta kaikki ratkeaa tavalla tai toisella. Maltalla puolestaan hommat unohtuu ja vaan jää tekemättä.

   Reply
 • Terhi
  4 kesäkuun, 2018 at 3:00 pm

  Aaargggh kaikille kellonajoille ja täsmäpäiville roskienkeruussa, muutenkin on paljon muistamista eikä aina voi olla kotona. Pakettijakelua kyllä ymmärrän, aina ei voi tarkallaeen tietää milloin kuinka kauan jakelu kestää. Tunnut kyllä todellakin olevan loman tarpeessa 🙂

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:29 am

   Haha, pieniä juttuja, mutta silti loman tarpeessa. Onneksi nyt takaisin ”sivistyksen” parissa.

   Reply
 • Sofia / Project Forever
  6 kesäkuun, 2018 at 8:35 am

  Tämä postaus pisti hieman huvittamaan mutta se on kyllä totta, että monista pikkuärsyttävistä asioista kasvaa yksi iso ärsytyksen aihe. Suomiloma tekee varmasti hyvää! Itse olen vain käynyt Maltalla, mutta kirjoitin myös valituspostauksen Maltasta reissun jälkeen. Ärsytti, kun pääkaupungissa ei ollut edes kunnollista ruokakauppaa, ja se julkinen liikenne oli kesäkauden ulkopuolellakin äärimmäisen turhauttava. Malta oli kokemuksena ihan kiva, mutta ruusunpunaiset lasit lähti silmiltä pois siellä melko nopeasti.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:30 am

   Joo, taisin lukeakin postauksesi ja on kyllä uskomatonta, että Valletasta ei kunnon supermarkettia löydy. Asuessa nämä pienet jutut alkaa nyppiä sitäkin enemmän.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  7 kesäkuun, 2018 at 7:12 pm

  Voi ei! Enpä tiennyt että asiat ovat Maltalla noin huonosti. Näkyykö nämä asioiden toimimattomuudet myös turisteille vai tuleeko ilmi vasta maassa asuttaessa? Ruokakaupassa töykeää palvelua saavat varmasti kaikki. Tylsää. Kivaa lomaa kaikesta huolimatta 🙂

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:32 am

   Noooh, eivät ne nyt niin huonosti ole :). Välillä vaan pienet jutut alkaa nyppiä. Ainakin omat vanhempani viihtyivät lomalla oikein hyvin, joten osa jutuista on varmasti turisteille hieman piilossa.

   Reply
 • Tanja
  9 kesäkuun, 2018 at 6:08 am

  Anteeksi, heh heh. Täältä sohvalta, Suomesta tuo kaikki vaikuttaa pikkuharmeilta, mutta ymmärrän hyvin tuon tunteen kun yksi asia mättää ja toinenkin ja sitten onkin fiilis Ettei mikään toimi, prkl!

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:33 am

   Haha, nimenomaan! Nyt kaikki tuntuvat myös pikku jutuilta, mutta tuossa kyseisessä tilanteessa meni hermo useampaan asiaan yhtä aikaa.

   Reply
 • Rosa
  9 kesäkuun, 2018 at 12:49 pm

  Mä niin tunnistan tuon hetken kun mitta täyttyy. Asuin Pietarissa koululukuvuoden verran syksystä kevääseen ja lopulta alkoi pinna olla aika kireällä. Toivottavasti saat lomalla tarpeeksi etäisyyttä ja paluu tuntuu taas mieluisalta.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:36 am

   Uskon, että Venäjä on myös toinen paikka, jossa asuminen voipi myös kasvattaa ärsytystä ajan kanssa. Niin erilainen yhteiskunta ja mentaliteetti.

   Reply
 • Travelloverin Annika
  9 kesäkuun, 2018 at 2:13 pm

  Olin taannoin Maltalla viikon, ja siinä ajassa jo joitain noista asioista tuli tutuksi. Eihän lomalla ollessa tule paljonkaan ruokakaupassa asioitua, mutta aamupalaa piti kolmena aamuna olla. Oli kämpillä aika ylläri, kun brie oli homeessa (kyllä homejuusto silleen toisella tavalla) ja leikkelepaketista lähti avatessa niin kaamea haju, ettei voinut jättää kämpän roskikseen edes vaan pakko kiikuttaa saman tien ulos. Ruoka oli ainakin Gozolla vielä hämmentävän kallista. Jospa Suomi-lomalla etäisyys tekisi hyvää. Tai sitten toteat, ettet halua takaisin. Sekin on ihan ok.

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:39 am

   Mun mielestä ruoka on myös kaupoissa yllättävän kallista. Nyt taas Suomessa ihmettelee, miten täällä vaikka kotimaiset tomaatit on halvempia kuin Maltalla maltalaiset. Ja monet muut pienet asiat. Ja monta kertaa on myös ollut pilaantunutta lihaa kun on paketin avannut.

   Reply
 • Annna-Katri / Adalmina's Adventures
  9 kesäkuun, 2018 at 6:26 pm

  No niinhän se on että joskus vain mitta tulee kaiken osalta täyteen – pienistä, yksittäin mitättömän tuntuisista asioista voi kumuloitua isompikin ärsytys kun niitä joutuu sietämään pitkään ja monta asiaa samaan aikaan. Hermoloma Suomessa on varmasti on paikallaan. 🙂 Tosin veikkaan, että hengähdystauon jälkeen Malta alkaakin taas tuntumaan ihan jees-paikalta. 🙂

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:41 am

   Näin voi olla. Olisi muuten kiva lukea, millaisia ärsytyshetkiä koit maailmanympärysmatkallasi, ellet ole tästä jo kirjoittanut.

   Reply
 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  9 kesäkuun, 2018 at 7:47 pm

  Ai kamala! Minä olisin varmasti lähtenyt ovet paukkuen jo kauan sitten. Paikalliset ovat varmasti niin sisässä kulttuurissa, etteivät ymmärrä miten asiat voisivat toimia. Ehkä maltalaispäättäjien pitäisi tulla joskus tutustumaan miten Suomessa hommat hoidetaan? Vaikka jokaisessa maassa tietysti on omat kummallisuutensa, alkoholimonopolit ja kesäisin kiinni olevat ravintolat muutaman mainitakseni. 😀

  Reply
  • Sandra
   10 kesäkuun, 2018 at 7:43 am

   Kyllä muistan, miten oli mitta täynnä, kun kolme vuotta sitten lähdin Australiaan. Nyt Suomessa ollessa on ainakin sellainen tietty rentous, kun tietää, että hommat toimii. Malta on kehittynyt valtavasti viimeisen 10 vuoden aikana, mutta kyllä Pohjois-Euroopan välillä on silti tietenkin iso kuilu.

   Reply
 • Kimmo
  8 tammikuun, 2019 at 11:33 pm

  Haha mela tosiaan… Allekirjoitan kaiken. Lisäyksenä voisi vielä todeta, että seinäeristyksiä rupeaa siinä vaiheessa arvostamaan, kun kämppä on toista viikkoa 12-asteinen ja hometta jynssää seinästä kloorilla.

  Reply
  • Sandra
   10 tammikuun, 2019 at 10:08 am

   Juu, muistan hyvin, miten musta home vain kasvoi makkarin katossa. Se oli mukava näky, joka aamu.

   Voi mela sentään……

   Reply

Leave a Reply