Menu
Australia

Mistä löytyy Australian suomalaisin kaupunki?

Hämmennys. Epätodellisuuden tunne. Missä olen? Olenko unessa? Olenko yhtäkkiä siirtynyt ajassa puoli vuotta eteenpäin keväiseen suomalaiseen uinuvaan pikkukaupunkiin, jonka harmailta kaduilta kohoaa harmaita tylsiä betonirakennuksia?

Kaikista pelottavin kysymys hiipi mieleeni:

Mitä jos koko Australian matkani ollut vain kaunista unta ja olen todellisuudessa ollut koko ajan Kouvolassa??

big_Manski Kouvola001

Kouvolan keskustan kävelykatu

IMG_5180

Kävelykatu australialaisessa kaupungissa

Uusille lukijoille tiedoksi, että ennen Australiaan muuttamistani asuin Kouvolassa – kaupungissa, jonne en koskaan pysyvästi palaa. Vaikka yritin hehkuttaa Kouvolan hyviä puolia jopa yhden postauksen verran, oli kaupunki oikeasti juuri niin ankea kuin mitä Arman Alizad -parodiat antavat ymmärtää. Elämää pulppuavan Sydneyn jälkeen saapuminen tähän australialaiseen kaupunkiin oli kuin kylmä suihku, joka toi mieleen lukuisat tylsät päivät Kouvolan keskustassa. Muistan kuljeskelleeni lukemattomia kertoja Manskin kävelykatua pitkin ja ihmetelleeni tyhjyyttään ammottavia liiketiloja ja ihmisten vähyyttä. Vastaan saattoi tulla muutama elämäänsä kyllästynyt eläkeläinen tuulipuvussa tai virastossa työskenteleviä keski-ikäisiä, jotka kiiruhtivat lounaalle johonkin keskustan ketjuravintoloista.

big_Kosa_8819465

kuva täältä

Yhdennäköisyyttä tähän australialaiseen kaupunkiin ei voinut olla huomaamatta, vaikka myönnettävä on, että Kouvolaa ei ankeudessa voita mikään.

IMG_5178

IMG_5179

Myös Kouvolan kaupungintalo oli löytänyt australialaisen serkkunsa.

Kaupungintalo_54_nettiin_osioetusivu2012

Ylläoleva kuva täältä

IMG_5182

Mikä Australian kaupunki on kyseessä? Kaupungin nimi merkitsee aboriginaalien kielellä ”kohtaamispaikkaa” tai ”neutraalia aluetta”, joista jälkimmäinen sopii hyvin kuvailemaan niin monen suomalaisen kaupungin kuin ihmisenkin sielunmaisemaa. Syy kaupungin tylsyyteen on ehkä siinä, että kaupunki ei ole syntynyt normaalin kehittymisen tuloksena. Sydney, Melbourne, Brisbane ja monet muut Australian kaupungit ovat syntyneet luontaisesti hienoille paikoille, rannikolle, lähelle merta, kulkuväyliä ja hienoja näkymiä. Kaupungit ovat vetäneet puoleensa ihmisiä kaikkialta ja niistä on muodostunut urbaanin elämän, kulttuurin, liike-elämän ja taiteen keskuksia. Tämä kaupunki on kuitenkin syntynyt suunnittelun ja poliittisten päätösten tuloksena. Kaupunki on kompromissi, joka tehtiin, kun ei osattu päättää, tulisiko Sydneystä vai Melbournesta Australian pääkaupunki. Aivan oikein, kaupunki on Canberra.

IMG_5181

Olin Canberrassa yhden päivän ja se oli enemmän kuin tarpeeksi. Ilmaisia museoita on tarjolla ja Parlamenttitalo on kuulemma näkemisen arvoinen, mutta tämän paikan voi suosiolla jättää välistä, jos ei välttämättä halua katsastaa maan pääkaupunkia. Tai pysähdy ihmeessä, jos ikävöit Suomea, sillä tämän suomalaisempaa kaupunkia tuskin löytyy eteläiseltä pallonpuoliskolta.

6 Comments

 • Jani
  10 lokakuun, 2015 at 6:15 am

  Hieno juttu! Koin ihan samanlaisen deja vu tunteen viime talvena (siis Australian kesänä) kun vietin yhden päivän (ja yön) Canberrassa. Suoraan sanottuna ruma kaupunki – eikä tunnelmaa parantanut yhtään kova tuuli ja sade sekä kaupungin tyhjyys ylipäätänsä. Mutta Suomessahan näitä vastaavia kauppaloita ja ostokeskushelvettejä riittää. Että voi kuvitella olevansa Australian Canberrrassa..

  Reply
  • Sandra
   10 lokakuun, 2015 at 6:53 am

   Niin oli, tylsä ja ruma kaupunki. En ymmärrä, miten joku voi asua tuolla varsinkin maassa, jossa riittää upeita kaupunkeja. Sydneyn jälkeen oli aikamoinen shokki ja hetken aikaa mietin, jatkanko heti suoraan Melbourneen. Tulipahan koettua ja voi sanoa, että on tuollakin oltua. Kaikista masentavinta oli, että kaupunki oli silti oikeasti huomattavasti kivempi kuin Kouvola, jossa asuin puolitoista vuotta! Never again! 😀

   Reply
 • Kuki
  10 lokakuun, 2015 at 8:58 am

  Mikä tekee Kouvolasta maanpäällisen helvetin joillekin siellä lyhyesti asuneille? Itse toki diggaan Sydneysta yhtenä maailman mukavimmista mestoista Hong Kongin ja Los Angelesin lisäksi.

  En myöskään usko enää Kouvolassa koskaan asuvani (Kiitos 2000-2005), mutta omasta mielestäni se oli/on erittäin viehättävä pikkukaupunki lähellä Stadia, jossa tulee käytyä useasti vuodessa. Aina kun on Suomessa pidempään👌

  Reply
  • Sandra
   10 lokakuun, 2015 at 10:32 am

   Ei se nyt ihan helvetti ollut, mutta en erityisemmin tykännyt. Mielestäni kaupunki ei ollut kovin kaunis, siellä ei ollut erityisesti tekemistä iltaisin, keskusta oli autioitunut osittain Veturin myötä ja ihmisiä ei oikein näkynyt missään. Tähän vaikuttaa varmasti, etten tuntenut kaupungista ketään kun muutin sinne. Kaipasin nuoria (25 – 30 -vuotiaita), elämää, tapahtumia, ei-K- tai S-ryhmän ravintoloita tai kahviloita. Hienoa kuitenkin, että itse tykkäsit Kouvolasta. Mielestäni Suomessa on kuitenkin niiiiin paljon kivempia kaupunkeja, että en taida Kouvolaan enää muuttaa.

   Reply
 • Väiski
  5 tammikuun, 2023 at 9:35 pm

  Olet oikeassa, kyllä Canberra on Australiassa sieltä peräpäästä. On heillä kuitenkin yksi positiivinen asia, josta voi ylpeillä: Ei saastuttavaa teollisuutta !
  Itse kulutin aikaani Sydneyssä vuodesta 1968 marraskuusta eteenpäin.
  Sydneyn lisäksi siellä on monta muutakin ihan mukavaa kaupunkia ja voisi sanoa, että jokaiselle löytyy se ”oikean” ilmaston kehto. Tarkoitin sillä sitä, että kaikkia hyviä ominaisuuksia yhdessä paikassa ei liene missään !
  Työni takia liikuin kaikissa muissa osavaltioissa, paitsi länsi-Australiassa, joten ehdin ottamaan selvää aika monesta paikasta 44 vuoden aikana, jonka siellä vietin.
  Sydney oli nuorena paras vaihtoehto. Eläkevuosiksi vaihtoehtoja on useita !
  Brisbane oli minulle liian lämmin, vaikka asuinkin siellä yli 3 vuotta ennen Suomeen siirtymistäni.
  Puolet sydämmestäni haluaisi olla Australiassa.
  Katsoin netin kautta 2023 uuden vuoden ilotulitukset, ensin kello 21.00 tulituksen sekä sitten 24.00 vuoden vaihteen ja ”maailman parhaan” näytöksen ! Hyvä Sydney !

  Siis hyvää uutta vuotta

  Reply
  • Sandra
   19 tammikuun, 2023 at 8:45 am

   Hyvää uutta vuotta myös sinulle ja kiitos kommentista ja oman tarinasi kertomisesta. Itselläni on samankaltainen tunne, että puolet sydämestä haluaisi olla Australiassa, mutta sitten kaipuu perheen luokse saa pysymään Suomessa. Oletko kokenut vaikeaksi sopeutua takaisin Suomeen vuosien jälkeen?

   Reply

Leave a Reply