Mietin pitkään, miten muotoilisin otsikon parhaalla mahdollisella tavalla, sillä en varsinaisesti koe olevani supertimmissä kunnossa, vaikka kohtuullisen paljon liikuntaa harrastankin. Fakta on kuitenkin se, että reissatessa ei välttämättä ole aina kovin helppoa pitää kunnostaan huolta tai syödä terveellisesti kaikkien houkutusten keskellä. Eihän se yhden viikon etelän reissu vaikuta suuntaan tai toiseen, jos sen jälkeen palaa takaisin arkeen ja säännöllisiin syömis- ja liikkumisrutiineihin. Lyhyellä lomalla kannattaakin ottaa rennosti, ja sitten on taas motivaatiota jatkaa kotona siitä, mihin jäi. Mutta kun matkat ovat pitkiä tai koko elämäntyyli on hieman epäsäännöllisempi, täytyy todella miettiä, miten pystyy pitämään itsensä edes jonkinlaisessa ruodussa.
Nuorempana inhosin kaikenlaista liikuntaa. Minulla oli traumoja koululiikunnasta, jossa oli pakko hiihtää umpihangessa, juosta Cooperin testejä, tehdä typeriä piruetteja luistimilla ja kokea huonommuutta kaikkien yleisurheilukisoissa loistavien opiskelijoiden rinnalla. Uppouduin paljon mielelläni koulukirjoihin lautasellinen korvapuusteja tai voileipiä seuranani. Jossain vaiheessa, kun paino alkoi nousta 80 kilon paremmalla puolelle (olen 164 cm pitkä), päätin, että nyt saa riittää. Aloin harrastamaan vähitellen liikuntaa. Ensin hölkkäsin lyhyitä matkoja ja myöhemmin menin kuntosalille ihmettelemään erilaisia laitteita. Vähitellen tulokset alkoivat näkyä, ja liikunnasta tuli elämäntapa. Tajusin, että minusta ei koskaan tikkulaihaa saa, mutta minusta löytyy kyllä voimaa ja sinnikkyyttä puskea vaikka verenmaku suussa. Aloin treenata omaan tahtiini ja niitä lajeja, joista tykkään ja nyt en voisi elää ilman sitä hyvänolontunnetta, jonka liikunnasta saan.
Matkalla treenaaminen ja terveellisesti syöminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Miten sitten yritän pysyä kunnossa matkustellessani?
- Pyrin valitsemaan majoitukseni sen mukaan, että siellä on kuntosali käytettävissä. Kun valittavani on noin samanhintaisia hotelleja, sijainnin lisäksi kuntosali painaa vaakakupissa valtavasti. Usein hotellien salit eivät ole mitään ihmeellisiä, mutta pienellä mielikuvituksella niissäkin saa tehtyä hyvän treenin. Tiukassa paikassa ilmaiset ulkotreenipaikat kelpaavat.
- Monessa maassa kuntosalit tarjoavat ilmaisia kokeilukertoja, jopa viikkoja. Esimerkiksi Australiasta saa helposti ilmaisia tai hyvin halpoja käyntikertoja, kun googlettaa kaupunki + gym free trials. Isommissa kaupungeissa voi helposti käydä kuukaudenkin ilmaiseksi salilla näitä kokeiluja hyödyntäen. Myös Groupon-sivustolta voi löytää halpoja paketteja kuntosalille tai uimahalleille, kiipeilyhuoneisiin tai keilaukseen.
- Kävelen joka paikkaan. Helppo ja halpa tapa liikkua huomaamatta. Joinain iltoina askelmittari voi näyttää 30 000 askelta. Saatan käydä myös aamuisin pienellä hölkkälenkillä ennen kuin tulee liian kuuma. Myös pyörän vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto.
- Uinti on huippuhyvää liikuntaa ja vastapainoa istumiselle.
- Syön joka aamu kunnon aamiaisen. Monessa maassa paikalliset aloittavat päivänsä vain kahvilla ja jollain pienellä keksinpalalla, mutta itse tarvitsen ruokaisen aamiaisen. Syön melkein joka aamu puuron marjoilla ja parilla kananmunalla. Hotelliaamiaisella kerään lautaselleni hedelmiä, kalaa, täysjyväleipää sekä keitettyjä tai uppomunia. Yritän välttää rasvaista pekonia ja suklaacroissantteja.
- Yritän valita majoituksen, jossa voi tehdä itse ruokaa. Tällä tavalla säästää rahaa, mutta voi myös käydä paikallisella torilla hakemassa tuoreita vihanneksia ja muita ruoka-aineita, joista kokata jotain terveellistä. Toki myös ulkonasyöminen kuuluu lomailuun ja on iso nautinto :).
- Lähden retkelle luonnonpuistoon. Monessa maassa ainakin osa luonnonpuistoista on saavutettavissa julkisella liikenteellä. Esimerkiksi Melbournessa ollessani tykkäsin käydä Dandenong Rangesilla.
- Tiedosta ero terveellisen ja ”terveellisen” ruoan välillä. Esimerkiksi sushissa on terveellistä rasvaista kalaa ja avocadoa, mutta iso sushiannos sisältää todella paljon kaloreita. Itse ottaisin sushia esimerkiksi rankan kuntosalitreenin jälkeen, jolloin valkoisesta riisistä saa nopeaa polttoainetta keholle. Samoin usein Australiassa ajattelin tilaavani jotain terveellistä kalaa, mutta sitten eteeni ilmestyikin paneroitu rasvamöhkäle. Jos en ole varma valmistustavasta, olen se ärsyttävä asiakas, joka kyselee näitä juttuja ja pyytää salaatissakin kastikkeen erikseen.
- Kokeilen erikoisempia aktiviteetteja reissatessa. Esimerkiksi monen tunnin ratsastusretken tai sukelluspäivän jälkeen uni tulee helposti, kun keho on saanut tavallisesta poikkeavaa treeniä. Kun tein Australiassa erilaisia retkiä, pyrin valitsemaan ne, joihin sisältyi mahdollisimman paljon fyysistä tekemistä ja pidempiä vaelluksia.
- Välttelen makeita sokerisia drinkkejä. Jos tulee lähdettyä ulos, valitsen mieluummin lasillisen (tai kaksi) viiniä.
- Pienestä napostelusta kertyy yllättävästi kaloreita. Toki lomalla kuuluu nauttia, mutta kun ottaa yhden tuorepuristetun mehun tuolla, yhden ison drinkin täällä ja jäätelöannoksen tuolla, onkin äkkiä syönyt huomaamatta tuhat ylimääräistä kaloria. Eli mieluummin kunnon annokset ruokaa aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä kuin jatkuvaa napostelua läpi päivän. Itse olen heikkona suklaaseen ja karkkeihin, joten yritän parhaani mukaan vähentää näitä juuri syömällä säännöllisesti ja syömällä riittävästi myös hiilihydraatteja.
- Erilaiset treenisovellukset kulkevat kännykässä mukana. Minulla on ylhäällä esimerkiksi Kayla Itsinesin HIIT-treenit puhelimessani (otin Australiassa edullisen tutustumisviikon), josta teen reissuissa erittäin tehokkaita noin puolen tunnin treenejä. Liikkeitä voi soveltaa, jos ei ole välineitä käytettävissä.
- Youtubesta löytää myös loistavia treenivideoita, joita voi toteuttaa vaikka omassa hotellihuoneessa. Itse olen seurannut erityisesti erilaisia jooga- ja venyttelyvideoita.
- Käytän aikaa, että suunnittelen päivääni etukäteen. Toki lomaan kuuluu tietty huolettomuus, mutta silti yritän suunnitella hieman päivääni etukäteen, jotta liikkuminen olisi osa lähes jokaista päivää tavalla tai toisella. Lisäksi mietin hieman sitä, mitä ja milloin minun kannattaisi syödä, jottei syömisessä tulisi liian pitkiä taukoja ettenkä sortuisi mielitekoihin.
- Tasapaino. Jos kyseessä on vain viikon loma, niin ei kannata liikaa stressata liikunnasta ja syömisestä – niitä ehtii miettiä sitten kotona. Kun kyseessä on pidempi jakso, kannattaa pyrkiä pitämään itsestään huolta, mutta ei siltikään stressata liikaa. Riittävä lepo ja stressittömyys ovat myös tärkeitä tekijöitä jokapäiväiseen hyvään oloon, ravintoa ja liikuntaa unohtamatta.
Miten muut treenaatte reissatessa?
18 Comments
Nina
6 syyskuun, 2017 at 7:43 pmMatkustan yli 250 paivaa vuodessa, juoksen kisoissa aina kun ehdin, ja yritan pysya kunnossa. Jotenkin. Teen aika paljon samoja asioita kuin sina. Tosin valitsen hotellin paikoista, missa on hyvia juoksureitteja lahistolla. Treadmills ovat pahin painajainen, varsinkin, jos on koko paivan ollut sisalla palavereissa. Ja samalla kaupunkia tai maaseutua, paikasta riippuen, nakee kivasti, kun kay juoksemassa. Maksan usein kuntosalien one-day feen tai etsin week passes, silla hotellien salit ovat usein aika masentavia. Toisaalta ihan hyvin treenin voi tehda ilman kuntosaliakin – muutama sata push ups & sit ups, lunges jne ovat parempi kuin ei mitaan.
Lisaksi minulla on jasenyys nationwide yoga-studiolla taalla USAssa, joten 75% paikoissa, missa matkustan paasen unlimited yogaan.
Eipa se aina helppoa ole, etta saa treenitkin tehtya, mutta kun vahan yrittaa ja kayttaa mielikuvitusta, niin se onnistuu. Syomisen suhteen se on mielestani helpompaa – salaattia saa joka ravintolasta, enka valita kovin rasvaisista ja epaterveellisista ruoista. (Viini ja tumma suklaahan ovat tervellisia, eiko?!?!)
Sandra
10 syyskuun, 2017 at 1:45 pmUh, voin kuvitella, miten haastavaa sinun kohdallasi on. Ja tunkkaisten palaverien jälkeen tekee varmasti mieli raikkaaseen ilmaan. Mä olen ihan tykännyt noista oman kehon painolla tehtävistä HIIT-treeneistä myös, kun ne voi tehdä puistossakin puistonpenkkiä hyödyntäen. Joskus koin vaikeaksi sen, että palavereissa on tarjolla vain jotain epäterveellistä, joka lisää tunkkaista oloa jo ennestään.
Ja viini ja suklaa on terveellisiä ehdottomasti 😀
Terhi | VAGABONDA
7 syyskuun, 2017 at 1:09 amMä olen ollut nyt kuukauden päivät reissussa, ja vaikka käveltyä tuleekin päivittäin aina jonkun verran, ei se kuitenkaan riitä. Viime päivinä on ollut paljon mielessä se, että pitäisi alkaa tarkkailla syömisiä enemmän (kun ei kyseessä ole vain viikon loma, jolloin on ihan ok herkutella) ja käydä esimerkiksi aamuisin edes pikkaisen juoksemassa. Mä reissaan aika pienellä budjetilla, mikä asettaa omat haasteensa: esimerkiksi tässä hostellissa ei ole keittiötä, joten kävin tänään syömässä ravintolassa. Otin salaatin, mutta kaduin sitä jo tunnin päästä kun oli taas nälkä. Samalla rahalla olisin saanut tuhdimman annoksen, joka olisi pitänyt nälän poissa aamuun saakka… Köyhällä ei ole varaa syödä terveellisesti 😀
Mutta kiitos tästä postauksesta, tämä oli toivon mukaan sellainen potku mun takamukselle, että nyt saan itseäni niskasta kiinni ja rupean oikeasti tekemään asialle jotain 🙂
Sandra
10 syyskuun, 2017 at 2:10 pmÄäh, tiedän niin hyvin, mistä puhut! Itsekin olen välillä reissussa kengännauhabudjetilla, ja silloin haluaisi syödä jotain edullista ja täyttävää, mutta sitä ei ole aina helppoa tehdä terveellisesti. Pasta-annos on halpaa, mutta ei aina niin terveellistä. Ei tosiaankaan ole aina helppoa, mutta hyvä jos tästä postauksesta tuli motivaatiota 😀
Anna | Muuttolintu.com
7 syyskuun, 2017 at 1:35 amJes nyt on mielenkiintoinen aihe 🙂 Jos normaalisti on tosi aktiivinen ja syö terveellisesti, niin 1-3 viikon tauko on miusta ihan fine. Itse asiassa joskus olen 3 viikon treenitauon jälkeen palannut salille ja voimat on vaan kasvaneet, vaikka olin ollut huolissani nahistuneista lihaksista 🙂 Monet salipirkot, niin kuin itse silloin, ei saa tarpeeksi lepoa. Tekee päänupillekin hyvää. Toki jollain kolmen viikon lomalla olisi hyvä, jos sinne salille esim. pari kertaa pääsisi, mutta jos ei, niin pakkomiellettä siitä en tekisi. Loma on loma! Samalla tavalla 1-3 viikon lomalla ei tarvitse niin tarkkaan katsoa, mitä suuhunsa laittaa, jos siltä tuntuu, vaikkakaan ihan ranttaliksi nyt ei tietenkään kannata hommaa pistää. Jos terveellisesti syöminen on elämäntapa, niin kuin sen pitäisi olla, niin lomallakin automaattisesti tekee terveellisempiä valintoja. Itse esim. Kaakkois-Aasiassa matkustaessa vältän heidän paikallisia riisi-ja nuudeliaamiaisiaan. Muilla aterioilla syön yleensä vaan puolet riisistä, ja tilaan kylkeen aina myös kasviksia. Tuo oma keittiö on myös usein ollut kätevä olla!
Sitten, kun sitä reissaamista on 3 kuukautta vuodessa niin kuin meillä tänä vuonna, niin hommassa onkin enemmän haastetta. Oon välillä melkein ahdistunut seuraavasta reissusta, kun tiedän, että TAAS tulee taukoa säännöllisestä treenistä. Jossain Bhutanissa tai Kambodzan pikkusaarilla ei kuntosalia välttämättä ole tarjolla. Itse oon vähän liikaa ottanut loman kannalta viime aikoina, pitäisi todellakin ryhdistäytyä. Seuraavaan reissuun lähtee kuminauha mukaan, josta saa sentään jotain vastusta jumppatuokioihin hotellihuoneessa, ja on meillä onneksi jossain hotelleissa kuntosali.
Sandra
10 syyskuun, 2017 at 2:26 pmNo arvasin, että meidän salipirkolla on tähän sanottavaa :D. Mä oon vuoden sisällä ottanut pidempiä taukoja salitreenien välillä. Välillä jopa pari viikkoa ja ei se kehitys ole miksikään mennyt, jopa kuten totesitkin, että voimataso on kasvanut.
Noissa Kaakkois-Aasian maissa on kyllä se tuskastuttava kuumuus, joka ainakin mulla lyö stopin kaikelle treenille paitsi uinnille. Tuntuu, että hikoilee lihaksetkin ihan ”tyhjiksi”. Tuo kuminauha on muuten hyvä lisäys kanssa noihin treenivinkkeihin!
Jaakko / Lomalla Viimeinkin
10 syyskuun, 2017 at 6:29 pmHyvä aihe! Itsellä kanssa kävely lomilla on isossa roolissa ja pidemmillä lomilla hotellin kuntosalissakin on kiva käydä treenaamassa. Toki lomalla on kiva myös irtiotto arjesta enkä välttämättä kaipaa samoja treenejä matkalla. Karibian risteilyllä treenaaminen laivan isolla salilla ja juokseminen laivan ympäri menevää juoksurataa oli kyllä mahtavaa, mutta myös elimistölle rankempaa kuin kotona treenaaminen.
Sandra
14 syyskuun, 2017 at 5:01 pmJohtuko tuo rankkuus laivan keinumisesta vai mistä? Oikeastaan itse tykkään lomilla kanssa käydä salilla, kun se on kuitenkin erilainen kuin kotona. Tulee sovellettua ja tehtyä erilaisia liikkeitä. Myös mulla kuuma ilma vaikuttaa paljon siihen, millaista liikuntamuotoa jaksan harrastaa.
Jenna / Huge passion for life
12 syyskuun, 2017 at 9:40 pmHyvä aihe! Kävely pitää pidemmälläkin reissua peruskuntoa, mutta jos on tottunut treenaamaan, alkaa pian kaivata salia ja muita treenimuotoja. En oo koskaan itse ollut kotona jumppaaja, vaan aina pitää lähteä jonnekin joko juoksemana tai salille treenaamaan. Nettijoogat eivät myöskään omalla kohdalla toimi. Siksi lenkkeily ja kuntosali ovat omalla kohdalla suositut liikuntalajit reissuissa. Useimmiten kolmen viikon reissun voi kyllä mennä ihan kävelytreenilläkin. Lomalla ei lasketa 🙂
Sandra
14 syyskuun, 2017 at 4:59 pmKyllä itsestä ainakin huomaan sen, että lihaksista häipyy se jokin ”pumppi” nopeasti, jos ei käy salilla vähään aikaan. Itselläni aikakin alkaa tulla kaipuu siihen lihaskipuun, joka tulee treenin jälkeen. En ole tottunut elämään ilman sitä :D. Mulla on tosi vaikea löytää kanssa kotona motivaatiota jumpata. Melkein menen mieluummin salille ja teen vaikka siellä sen treenin omalla kehonpainolla. Mutta oot ihan oikeessa, että lomalle ei kuulu laskea treenejä eikä herkkuja!
Meri / Syö Matkusta Rakasta
12 syyskuun, 2017 at 10:20 pmHyviä vinkkejä. Sitähän tämä elämä on, ikuista tasapainoilua nautiskelun (=herkkujen, haha) ja itsekurin välillä. Koska kyllähän ne jäätelöannokset, drinkit ja mehut kuuluvat asiaan. Ostin juuri sellaisen treenikuminauhan nimenomaan reissutreenejä varten, mutta koska se oli joku halpis niin katkesi heti ekassa treenissä. 😀 Että se siitä sitten. Merkki jumalalta?
Sandra
14 syyskuun, 2017 at 4:56 pmNo varmaan joku merkki :D. Tuntuu tosiaan ikuiselta tasapainoilulta, mutta silti tavalla, ettei koskaan saavuta sitä tasapainoa :D. Välillä menee ihan ok, sitten tulee taas kunnon herkkuputki ja jossain vaiheessa ottaa taas itseään niskasta kiinni. Ääripäästä toiseen!
Johanna / Fin Nomads
15 syyskuun, 2017 at 3:46 amTosi hyviä vinkkejä, ja saat kuulostamaan terveellisen reissuelämän niin helpolta. Voi kun se olisikin 😀 varsinkin Aasiassa kokkausmahdollisuutta on hyvin harvassa majapaikassa, ja kun syö halpaa katuruokaa niin se on liian usein runsaassa rasvassa paistettua. Parin viikon reissun jälkeen pikku turvotus lähtee kyllä nopeasti, mutta sitten kun on reissussa yli puoli vuotta, niin kyllä se alkaa näkyä 😀 Ehkä suurin haaste onkin erottaa reissuelämäntapa tavallisesta lomamatkailusta. Itsellä on vielä paljon oppimista, ja treenit on jääneet kyllä reissun päällä tosi vähiin vaikka ennen treenasin 4-5 kertaa viikossa kovaa. Usein tulee myös ajateltua, että jos on mahdollisuus treenata vain kerran kerran viikossa tai kahdessa, on sama olla treenaamatta ollenkaan kun se ei kuitenkaan tuota mitään tulosta. Varsinkin hostelleissa majaillessa yksityisyys ja treenipaikat on aika kiven alla, ja yksittäiset visiitit kuntosalille kalliita jopa halvoissa maissa. Mutta lopultahan se on eniten omasta asenteesta kiinni. Ehkäpä sitä joskus oppii 🙂
Sandra
17 syyskuun, 2017 at 7:10 amHeh, joo näin ”paperilla” terveellinen elämä on aina kovin yksinkertaista, mutta varsinkin terveellinen syöminen voi olla ulkomailla usein hankalaa. Aasiassakin esimerkiksi on usein halvempaa syödä ulkona katuruokaa kuin kokkailla itse.
Kyllä pari kertaa viikossa ainakin auttaa ylläpitämään sitä kuntoa. Ja toisaalta usein matkalla tulee käveltyä ja uitua enemmän. Joka tapauksessa keho muistaa aika hyvin ja palautuu nopeasti samalle tasolle, kun palaat kotiin 😀
sarrrri | La Vida Loca 2.0
16 syyskuun, 2017 at 7:44 pmItse en lyhyillä matkoilla (alle 4vko) jaksa tai edes halua alkaa syömisiä rajoittamaan, joten tuo joka paikkaan käveleminen kompesoi kivasti soimaavaa omatuntoa. 😉 Hotellien kuntosaleja hyödynnän silloin tällöin, mutta joskus on käynyt niinkin, että treenikamat ovat matkustaneet takaisin kotiin kertaakaan käyttämättä… 😀
Sandra
17 syyskuun, 2017 at 9:31 amMut tulee sentään mukaan eli onpahan ainakin mahdollisuus. Ja lomalla tosiaan pitää ottaakin rennosti. Se tekee kropalle hyvää ottaa taukoa normaaleista treenirutiineista. Joskus itselläkin on motivaatiot hukassa ja se on ihan hyvä merkki, että kannattaa pitää taukoa. Muutama viikko ei tällä elämän mittaisella matkalla merkkaa mitään.
Miika & Gia | matkakuume.net
17 syyskuun, 2017 at 12:02 amTätä postausta mietin itsekin kirjoittavani vuoden maailmanympärimatkalla. Käytännössä kuitenkin jossain vaiheessa homma meni treenin osalta lähestulkoon mahdottomaksi, erityisesti pitkillä road tripeillä, jossa ei ollut asuntoautossa paljoa mahdollista tehdä edes kevyttä treeniä tilanpuutteen takia, ja ruokakin oli pakko ottaa sen mukaan mikä säilyi parhaiten.
Kuitenkin, monessa maassa ja majtoisupaikassa oli mahdollista tehdä edes oma treeni aamulla tai illalla, kunhan vaan se tietää mikä se oma treeni on.
Jotenkin tässä on paljon samoja juttuja kun mitä usein näkee ”miten matkustaa lapsen kanssa” -postauksissa – rutiinit, joita soveltaa kotona, on syytä hoitaa myös reissussa. Kuten esimerkiksi terveellinen ruokailu ja tuntea omaa kroppaa sen verran että tietää millaista treeniä se tarttee. Lasten kanssa vastaavat ovat jotakuinkin ”ota mukaan tarpeeksi vaippoja ja ruokaa” ja ”kannattaa yrittää nukuttaa lasta lennon ajaksi”. 🙂
Perusasiat, ne on niin hyviä juttuja monessa mielessä! 🙂
Sandra
17 syyskuun, 2017 at 9:01 amOlisi kyllä ollut mielenkiintoista lukea teiltä vastaava postaus, koska ainakin kuvista päätellen panin merkille, että varsin hyvässä kunnossa te pysyitte matkan aikana :D. Kyllä nuo pitkät roadtripit on ihan asia erikseen. Kuitenkin kun pysyy edes jotakuinkin paikoillaan on huomattavasti helpompi soveltaa edes jotain.