Menu

Viime kerralla kirjoitin unelman toteutumisen jälkeisestä tyhjiöstä, ja siitä, miten sen voisi täyttää. Asuminen ulkomailla, erityisesti asuminen Australiassa oli pitkään unelmalistani ykköspaikalla. Sen toteuttamisen jälkeen on aika suunnata katseet kohti muita maanosia ja uusia matkahaaveita. Olen ihminen, joka pitää erilaisten listojen tekemisestä, oli kyse mistä elämänalasta tahansa. Minulle listojen luominen on ensimmäinen askel siirryttäessä häilyvien haavemaailmojen tasolta konkreettiselle toteuttamisen ja suunnittelun areenalle. Myös välillä kun tuntuu siltä, että ei elämässä etene mihinkään, kannattaa kaivaa vanhat tavoitelistat yöpöydän lipastosta tai tietokoneen uumenista. Sitä saattaa yllättyä, mitä kaikkea onkaan saanut aikaan! Kuitenkin kun selailin erilaisia matkailusivuja ja muiden bloggaajien vastaavia listoja, en voinut olla huomaamatta, miten vähän olen loppujen lopuksi nähnyt ja kokenut. Jostain on kuitenkin aloitettava, joten aloitetaan tästä kohtuullisen perinteisestä bucket listasta, joka toteutuessaan (jonakin päivänä) on kuitenkin mielettömän siisti:

 

Step foot on Antarctica

Visit Machu Picchu

Experience Trans Siberian Trailway

Go on a hot air balloon ride in Cappadocia

Visit New York

Go on a safari

Visit The Hobitton in New Zealand

See Petra, Jordan

Go to Paris in a spring

Party the whole night on full moon party in Thailand

See Taj Mahal

Go zip lining

Move to New Zealand for a year

Go on a girls’ weekend getaway

Stay overnight at a castle in Ireland

Experience Rome

Climb to Everest Base camp (if I am ever in a good enough shape)

Walk the Camino de Santiago

Get food overload in Morocco

Listen fado in Portugal

Experience the Killing Fields in Cambodia

Visit Barcelona

Sleep in ice hotel in Sweden or the iglu hotel in Finland

Drink (my first) beer in Octoberfest in Germany

See the Berlin wall

See the pyramids in Egypt

Visit Cuba

Walk on the Great Wall of China

Visit the Alps

Spend a night in a lighthouse

Attend Indian wedding in India

Swim in the Dead Sea

Sleep in a desert

Stay in a Japanese capsule hotel

Stay in a super fancy 5-star hotel

Visit every country in Europe

Visit a space observatory

See the statues Easter Island

Rent a villa in Tuscany

Do a multi-day horse riding trip (preferably in Iceland)

 

Välillä, kun kirjoittaa tällaisia listauksia, tulee mieleen kysymys, tuleeko näitä asioita ikinä toteutettua. Miksi jotkut tekevät todeksi huimia juttuja samalla, kun toiset päätyvät vain selailemaan inspiroivia Pinterest-kuvia tai tekemään ylläolevia listauksia? Mikä erottaa tositoimijan ja haaveilijasta? Mikä on se liikkeellepaneva voima, joka saa ryhtymään sanoista ja mietteistä tekoihin?

Mielellään kuulisin sellaisten kokemuksia, jotka ovat ottaneet härkää sarvista ja toteuttaneet mielettömiä juttuja. Mikä sai sinut ottamaan ja lähtemään? Oliko se tahdonvoima, tarkat suunnitelmat, rohkeus, vai peräti pelko, että elämä jäisi elämättä täysillä?

23 Comments

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  10 lokakuun, 2017 at 12:54 pm

  Mulla on sama täällä, että listojen luominen on ensimmäinen askel siirryttäessä toteuttamiseen – tai ainakin lähemmäksi sitä. Sun listalla oli monta kohtaa, mitä haluaisin kokea myös!

  Tuo Kambodzan Killing Fieldsit oli kyllä jotain niin surullista, mulla meni montaa päivää toipuessa siitä sillä se oli niin surullinen. Kauhea historia ja kauheat tapahtumat.

  Reply
  • Sandra
   11 lokakuun, 2017 at 12:09 pm

   Olen lukenut tuosta paikasta monesta blogista, joten se kiinnostaisi nähdä. Pelkkien muiden kertomusten perusteella minulle tulee fyysisesti huono olo kuulla kauhukertomuksia tuolta ajalta, mutta silti haluaisin nähdä itse tuon karmivan paikan.

   Mielellään luen myös sinunkin bucket listasi! 🙂

   Reply
 • ananas2go
  10 lokakuun, 2017 at 3:04 pm

  Haa, listoja! Pitäisi uskaltautua bloggaamaan omistakin haaveista; taannoiset syksyn matka-aakkoset ovat vaatimattomat: http://www.rantapallo.fi/ananas2go/2017/09/07/kavellen-kaikkialla-igtravelthursday/

  Kuumailmapalloilu on minunkin toiveenani, ja olen aloittanut myös projektikalenterin täyttääkseni näitä vähitellen.

  Iloa ja kärsivällisyyttä suunnitteluun ja toiveidesi toteuttamiseen!

  Reply
  • Sandra
   11 lokakuun, 2017 at 12:07 pm

   Hei, bloggaa ihmeessä! Tykkään lukea näitä listauksia, sillä saan niistä itsekin inspiraatiota omiin haaveisiini. Pitäisiköhän itsekin aloittaa tuollainen projektikalenteri!

   Reply
 • Teakki
  10 lokakuun, 2017 at 3:34 pm

  Mä oon käynyt nopeasti katsoen kahdessa sun toivekohteessa ja voin suositella: Petra Jordaniassa ja pyramidit Kairon Gizassa. Kumpikin kokemus oli pyhä. Petraan mentiin vielä Wadi Rumin kautta ja se autiomaan hiljaisuus huusi korvissa. Yritin selvittää tuolloin mahkua päästä yöksi sinne, mutta en saanut järjestymään.
  Kairossa kiipesin Kheopsin sisään. Sinne ei pullukat tai hyvin pitkät muuten mahdukaan niihin käytäviin ja kulkuihin. Se sarkofagihuone kaiken kulkemisen jälkeen oli mahtava (ei siis loistokas), pelkkä huone ja siellä tyhjä sarkofagi jalustalla. Mutta – siellä haisi ihmisen virtsa. Sinnehän jotkut neropatit olivat tulleet kunnioittamaan paikkaa kultaisella suihkulla. Ei hyvä.
  Takaisinkin kiivetessä mulla tuli kyyneleitä koko ajan silmistä. Itkin kuin hullu. Pyramidit olivat kiehtoneet minuakin lapsesta asti ja sinne pääsyn kokemus löi ihan yli. Ei voinut mitään. Siellä oli muutenkin jotain mystistä. Sehän on mystinen paikka monin tavoin.
  Lisää listalle pyramidien kylkeen Kairon Egyptiläinen Museo. Siellä on järjetön määrä nähtävää, pelkästään Tutankhamonin haudasta löydetyille esineille ja jutuille on kokonainen iso huone täynnä kaikkea.
  Ja nähtävillä on Rosettan kivi ja ja ja ja …. HYVÄÄ MATKAA!

  Reply
  • Sandra
   11 lokakuun, 2017 at 12:04 pm

   Vau, kuulostaa aivan mielettömältä kokemukselta. Mua on myös lapsesta asti kiehtonut pyramidit, mutta kun jossain vaiheessa suunniteltiin perheen kanssa Egyptin matkaa, siellä alkoi levottomuudet, joten hautasimme sen sitten. Kuvailemasi perusteella kyseessä on elämys, joka on vain pakko kokea. En silti saata uskoa, miten epäkunnioittavia jotkut ovat tuollaisia majestettisia ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä paikkoja kohtaan.

   Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  10 lokakuun, 2017 at 7:27 pm

  Monia samoja juttuja kuin omalla listallani – josta olenkin jo useamman toteuttanut ja uusia unelmiani listaillut. Kyllä se vain on kyltymätön palo nähdä enemmän maailmaa, mikä ajaa eteenpäin. Ja ei ne unelmat vain toteudu, ellei niihin itse usko ja niitä päämäärätietoisesti tavoittele. 🙂 Terveisin eräs, joka kyllä Pinterestissä surffaa harva se päivä, mutta silti päätyy matkaunelmiensa perässä juoksemaan ympäri maailmaa. <3

  http://adalminasadventures.com/my-bucket-list/
  http://adalminasadventures.com/matkaunelmia-uusi-bucket-list/

  Reply
  • Sandra
   11 lokakuun, 2017 at 8:29 am

   No nimenomaan. Sä olet juuri sellainen, joka on toteuttanut mielettömiä juttuja. Ja erityisesti tuo sun jälkimmäinen bucket list on jo sellaisella tasolla, että nuo tavallisimmat jutut on jo koettu. Yritän nyt itsekin vielä tämän vuoden puolella toteuttaa edes jonkin noista kohdista, viimeistään ensi vuoden alussa. Työt hieman hankaloittavat, mutta eiköhän sekin ole vain järjestelykysymys. 🙂

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  15 lokakuun, 2017 at 9:20 pm

  Minulla on lista. Listalla on niin hyvin tunnettuja paikkoja ja muistamisen vuoksi vähemmän tunnettuja. Lista on tarkoitettu myös siihen, että kun alamme suunnitella matkaa käyn läpi listasta sen että onko siinä suunnassa joku juttu mikä kannattaa muistaa. Muuten listallasi on paljon samoja paikkoja kuin minulla.

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:43 pm

   Aika klassinen listahan minulla on.

   Hyvä myös tuo pointti, ettei listan kuuluisi olla mitenkään orjallinen, vaan jos on jo valmiiksi menossa johonkin, listasta voi saada virikkeitä tehdä samalla jotain, minkä saa helposti toteutettua.

   Reply
 • Mira
  17 lokakuun, 2017 at 2:28 pm

  Tuli miltei hiki, kun luin loputtoman pitkää listaasi… Juuri kirjoitin blogiini siitä, miksi en koskaan tee itse matkailun bucket-listaa 🤣😉.

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:50 pm

   Luin juuri juttusi mielenkiinnolla ja pitääkin käydä kommentoimassa. Hyvä teksti!

   Reply
 • Liisa
  17 lokakuun, 2017 at 7:50 pm

  Muiden matkalistoja on aina niin kiva lukea, ainakin kahdesta syystä: niistä löytää usein uusia kohteita omille listoille ja toisaalta saattaa muistaa taas, miten paljon upeita juttuja onkin jo tehnyt.

  Minunkin haavelistaltani löytyvät ainakin Antarctica, Machu Picchu, Trans-Siberian railway, Kappadokian ilmapallot, Petra, Camino de Santiago, Alpit, igluhotelli ja Euroopan valloitus. Haluaisin teoriassa myös kiivetä Everestille, mutta sitä varten pitäisi varmaan tehdä jotain muuta kuin joogailla ja tanssia, haha.

  Sen sijaan olen jo päässyt käymään Nykissä, keväisessä Pariisissa, ziplainaamassa, tyttöjen viikonloppureissulla, Roomassa, Portugalissa kuuntelemassa fadoa, Barcelonassa, Berliinin muurilla ja viiden tähden hotellissa (tämä on aika tuore lisäys listaan syyskyisen vuosipäivämatkamme ansiosta :D). Pakko tosin sanoa, että lähtisin mihin tahansa näistä kohteista uudestaan vaikka heti! 🙂

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 12:54 pm

   Vau, oletpa kokenut jo paljon! Näissä jutuissa ja listoissa on se paha, että kohdat ei vähene ollenkaan, vaan samaan tahtiin tulee lisää ja lisää.

   Reply
 • Terhi/Fammo matkalla
  18 lokakuun, 2017 at 12:00 am

  Pitkä on lista! Siinäpä tekemistä seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Listallasi on asioita joista en edes uneksi niinkuin Everestille kiipeäminen tai kokonaisen vuoden viettäminen Uudessa Seelannissa. Kaksi viikkoa riittäisi hyvin 🙂 Useimmat noistamuista olen jo kokenut. Eniten pidin varmaankin Jordanian Petrasta ja Kiinan muurista. onnea listasi toteuttamiselle!

  Reply
  • Sandra
   20 lokakuun, 2017 at 1:00 pm

   Kiitos! Noissa tosiaan riittää tekemistä seuraavaksi 10 vuodeksi! Oletpa itse toteuttanut jo paljon!!

   En usko, että Everest on omalla kohdalla ikinä ajankohtainen. Saahan sitä unelmoida!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  18 lokakuun, 2017 at 9:29 am

  Hyvä lista – eikä oikeastaan kai yhtään mahdoton, sillä kun matkailua harrastaneen näin seniori-ikäisenä katson listaasi, niin aika monta kohtaa on tullut tehtyä. Antarktis on vielä näkemättä ja se on vähän siinä ja siinä, että viitsimmekö sittenkään ryhtyä siihen rääkkiin mitä Draken salmen ylitys suuntaan ja toiseen tarkoittaa. Englannin rannikolla on paljon tosi kivoja majakoita yövyttäväksi, esimerkiksi Pendeenissä. Toki onhan niitä Susomessakin!
  Berliinin muuri tuli nähtyä jopa kerran ennen sen purkamista – ja sitten pätkiä myöhemminkin 🙂

  Reply
 • Paula - Viinilaakson viemää
  21 lokakuun, 2017 at 7:07 am

  Kivoja paikkoja sinun listalla. Suureksi osaksi koska haluaisin itse nähdä aikalailla samoja paikkoja, ja osa on jo nähtynäkin. Pitäisi ehkä itsekin koota jonkunlainen bucket list. Omani on vain päässäni irrallisina haaveina.

  Reply
  • Sandra
   21 lokakuun, 2017 at 11:28 am

   Kannattaa koota lista, lukisin mielelläni!

   Reply
 • Henna / Kulkutautiset
  21 lokakuun, 2017 at 11:24 pm

  Monta tältä listalta tekisi mieleni itsekin toteuttaa, ja monta olen jo ehtinyt toteuttaakin, 14 laskin 😀 Oma bucket listini on ollut vuosikausia päivittämättä, se pitäisi tehdä taas joku päivä.

  Juoduin hetkeksi jäädä pohtimaan tuota, mikä ajaa minua toteuttamaan noita omia haaveitani, sillä vaikka pitkään aikaan en olekaan kirjallista päivitettyä bucket listiä tehnyt, toki sellainen tuolla jossain takaraivossa kummittelee. Omalla kohdallani näitä listoja tehdessäni en niinkään mieti, tulenko koskaan sen sisältöä toteuttamaan, lähinnä vaan mietin sopivaa ajankohtaa toteuttaa haaveet. Isoin kynnys on ehkä aikanaan ollut tajuta, että tässä, kuten monessa muussakin, on kyse lähinnä vain siitä, että järjestää elämänsä sillä tavalla, että asiat tapahtuvat, ja joskus siitä, että ottaa vähän selvää, miten juuri joku tietynlainen haave saadaan toteutettua. Ehkä suurin tällainen riemuvoitto on ollut, kun joskus jollekin antiikkiselle listalleni päätyi kohta ”haluan uida valaiden kanssa”, ja kun sekin muutama vuosi sitten toteutui (ja vieläpä monena päivänä putkeen kun snorklasimme Afrikassa avomerellä ryhävalaiden kanssa), poistuivat viimeisetkin epäilykset siitä, etteikö näitä vähän erikoisempiakin unelmia saisi ainakin yleensä toteutettua. Minua ajaa toteuttamaan noita (matka)haaveita kai eniten se, että matkailu tuottaa minulle valtavan paljon onnea. Olen onnellinen, kun saan suunnitella tulevaa matkaa, reissun päällä ja matkoja jälkikäteen fiilistellessä. Poikkeuksellisesti linkkaan tähän nyt oman juttuni siitä, miksi matkustan, sillä samat syyt pätevät tähänkin pohdintaan. http://www.kulkutautiset.com/miksi-matkustan/

  Reply
  • Sandra
   25 lokakuun, 2017 at 6:14 pm

   Kiitos Henna mahtavasta kommentista! Itsellänikin oli takaraivossa pitkään lista asioita, jotka halusin toteuttaa, mutta ei mitään selkeää suunnitelmaa tai ajankohtaa. Jotenkin se, että ne näkee edessään, tekee niistä paljon konkreettisemman ja toteuttamiskelpoisen. Samalla kun ne on selkeästi ylhäällä, tulee huomioitua se hetki, kun joku asia toteutuu. Vähän sama juttu kuin sinulla tuo valaiden kanssa uiminen (kuulostaa mielettömältä).

   Ihanasti sanottu, että matkailu tuo sinulle onnea. Niinhän se varmaan tuo monelle meistä, mutta harva uskaltautuu käyttämään siitä noin voimakasta sanaa. Kyllähän tämä ihan huippua on harrastuksena / elämäntyylinä.

   Reply
 • Emilia
  22 lokakuun, 2017 at 2:44 pm

  Kivoja juttuja listallasi, pystyn samaistumaan moneen kohtaan! Mä en ole tainnut koskaan julkaista yhtäkään bucket-listiä, vaikka niitä on tullut omiin inspiraatiovihkoihin kirjoiteltua. Olen samaa mieltä, toisten haaveista on kiva lukea ja ne usein tuovat inspiraatiota omaankin listailuun. 🙂

  Reply
  • Sandra
   25 lokakuun, 2017 at 6:15 pm

   Kiitos. Sama juttu, tykkään lukea muiden juttuja, vaikka niissä on se huono puoli, että oma to do -lista kasvaa kasvamistaan 😀

   Reply

Leave a Reply