Menu
Matkat / Pohdinnat

Minä matkailijana – 10 vastausta kysymyksiin

On aina välillä kiva päästä kurkistamaan kulissien taakse siihen, millaisia matkailijoita eri ihmiset ovat. Matkablogeissa on jo vuosikausia kiertänyt ”Minä matkailijana” -tyylinen postaussarja, johon itsekin lähdin mukaan noin vuosi sitten. Vielä jäi kerrottavaa hampaankoloon, joten toteutin tämän jatko-osan 10 kysymyksenä ja vastauksena. Miten on, onko näissä mitään yllättävää?

1. Mitkä ovat 3 unohtumattominta matkakohdetta?

Itselleni ensimmäisenä on mainittava tietenkin 2 working holiday -vuotta Australiassa. Tuona aikana ehdin nähdä ja kokea valtavan paljon aina auringonlaskuun Ulurulla ja sukeltamiseen Isolla valliriutalla. Ensimmäinen ulkomaille muuttaminen muutti minua valtavasti ihmisenä, eikä sen jälkeen paluuta entiseen ole enää ollut. Seuraavina hienoina matkakohteina sanoisin Uuden-Seelannin ja Islannin. Molempiin haluaisin vielä uudestaan.

2. Millainen matka olisi ehdoton ”no no”?

Minulla on lyhyt toleranssi kaupoissa kiertelyyn ja shoppailuun, joten varmaan jotain siihen liittyvää. En ole koskaan Dubaissa käynyt, mutta kuulemani perusteella se tuntuu paikalta, joka ei kiinnosta. Ehkä olisi kiva nähdä kerran ne maailman suurimmat hotellit, ostoskeskukset, name it, mutta kokonaisuutena tuo paikka ei juurikaan kiehdo.

3. Mikä on pelottavin kokemus matkalla?

Kehtaako tätä edes sanoa? Eksyminen Gileillä yksin keskellä yötä parin erikoisdrinkin jälkeen. Muistan, miten kävelin esimerkiksi rannalla, joka oli täynnä rakennusmiehiä, jotka nukkuivat ulkona. Astelin heidän ylitseen ja yritin olla herättämättä ketään. Hieman takaraivossa tiedostin tilanteeseen liittyvät riskit, mutta onneksi mitään ei sattunut. Tuohon aikaan tuli otettua aikamoisia riskejä jossain hullussa vapauden huumassa. Ei tästä sen enempää, olin ”nuori” ja tyhmä.

4. Mikä saattaa yllättää minussa matkailijana?

Normaalissa elämässä olen yleensä aika pedantti ja järjestelmällinen, mutta matkaillessa käännän päälle boheemin ja huolettomamman vaihteen – varsinkin, kun olen reissussa yksin. Pakkaan aina noin tuntia ennen lähtöä ja varailen majoituksia edeltävänä päivänä. Teen lennosta suunnitelmia ja antaudun vain flow’n vietäväksi. Matkalla pystyn usein päästämään irti pakottavasta tarpeesta pitää kaikkia lankoja käsissä. Tämä vapauden tuoma huuma antaa energiaa jaksaa ja suorittaa arjessa.

5. Minkä isomman matkahaaveen haluaisin toteuttaa seuraavaksi?

Olen jo pitkään haaveillut matkustamisesta Turkin Kappadokiaan ja siellä kuumailmapallolennolle menemistä. Olen kuolannut sieltä kuvia jo useamman vuoden, mutta nyt koronan vuoksi laittanut tämän haaveen hattuhyllylle. Nyt kun rajoitukset alkavat väistyä, tuo bucket list -kohde on alkanut nostaa päätään. Jos joku on jo tehnyt kuumailmapallolennon tuolla, kuulen mielelläni kokemuksia!

6. Miksi matkailen?

Matkailen siksi, että janoan uusia kokemuksia. Toivon, että pystyisin elämäni aikana näkemään ja kokemaan mahdollisimman paljon – ja se ei aina onnistu, jos pysyy vain oman maan rajojen sisäpuolella. Kliseisesti sanottuna haluan, että minulla on kiikkustuolissa jotain, mitä muistella ja tarinoita, joita kertoa. Minulla on jano oppia erilaisista kulttuureista ja tavoista, kokeilla uusia ruokia, tavata erilaisia ihmisiä ja kaikin puolin perehtyä siihen monimuotoiseen ihmisyyden ilmentymään, joka tällä pallolla on.

7. Pahimmat matkamokani?

En kyllä pysty suoralta kädeltä muistamaan yhtäkään matkaa, joka olisi ollut täysi pettymys. Oma matkamokani on aika pieni: Olin kerran katsonut lennon lähtöajan väärin ja olin lentokentällä kuudelta aamulla, kun piti olla kuudelta illalla. Onneksi kävi siis näin päin! Mutta kokonaisuutena sanoisin: pahin matkamoka on se matka, jonka jätit tekemättä!

8. Minkätyyliset matkat ovat parhaita?

Parasta on, jos matkaan mahtuu seikkailun makua. Yksi hienoimmista jutuista oli esimerkiksi Länsi-Australian 11 päivän reissu, johon sisältyi vaelluksia luonnonpuistossa, uimista vesiputousten alla, itsensä haastamista kivutessa vuorille ennen auringonnousua ja öitä pelkässä makuupussissa taivaan alla. Mikä parasta, noilla reissuilla kännykässä ei ollut edes verkkoa, joten pystyi keskittymään täysillä imemään itseensä itse kokemusta.

9. Keiden kanssa matkailen?

 

Olen aina matkustanut (jos lapsuudenperhettä ei lasketa) vain yksin tai kumppanini kanssa. Aivan, ja osallistunut kahdesti ulkomaan excursiolle journalistiikan opiskelijoiden kanssa. Ehkä voisin kuvitella tekeväni joskus lyhyen matkan kaveriporukalla, mutta tuolloin matkaseura pitää olla tarkoin harkittu. Olen sen verran omien teideni kulkija, että viihdyn varsin hyvin, kun saan itse mennä ja tulla miten mielin ottamatta muita huomioon.

10. Miten pakkaan matkalle?

Yleensä pakkaan kevyesti. Esimerkiksi viimeisimmälle noin kahden viikon Ruotsin-reissulle matkasin samalla repulla, jossa kannan lounaita töihin. Pakollisten tavaroiden lisäksi pakkaan aina mukaan ainakin läppärin, korvatulpat ja unimaskin, yhden mukavan vaatekerran ja yhdet treenivaatteet ja pari käyttöpaitaa. Kosmetiikasta suosin näyte- ja matkapakkauksia, joita saan esimerkiksi joulukuussa myytävistä kosmetiikkakalentereista. Mitä vähemmän kannettavaa, sitä vapaampi on liikkumaan!

Millainen matkaaja sinä olet? 

24 Comments

 • Maapalloilija
  27 maaliskuun, 2022 at 4:26 pm

  Jännä tuo juttu, että jos muuten on elämässä pedantti, niin että se ominaisuus sitten tipahtaa pois päältä reissuun lähtiessä. Itse tulee usein suunniteltua reissuja huolella ja tehtyä varauksia etukäteen. Voisi kyllä joskus tehdä reissun ihan extempore ilman mitään suunnitelmia.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 7:26 pm

   Niinpä, olen joskus miettinyt vastaavaa. Että menisi kliseisesti ensin lentokentälle ja sitten päättäisi, mihin menee.

   Reply
 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  27 maaliskuun, 2022 at 5:05 pm

  Kiinnostavia faktoja. Dubai ei itseänikään kohteena ehkä kaikkein eniten kiinnosta, mutta siskoni asustelee siellä, niin ehkäpä se tässä jossain vaiheessa kohteeksi valikoituu. En muuten yhtään ihmettele, että tuo Australia tulee ensimmäisenä mieleen. Taatusti aivan uskomattoman hieno kokemus. Jos tuollaisen olisi päässyt itsekin kokemaan, olisi se jäänyt mieleen – ei pelkästään hienoimpana matkailukokemuksena – vaan kokemuksena ylipäätään.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 7:25 pm

   Kenties paikallisen tunteminen tekee reissusta mielenkiintoisemman, kun toinen ehkä osaa suositella kivoja paikkoja.

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  27 maaliskuun, 2022 at 9:18 pm

  Tämä onkin kiva jatkohaaste tuolle toiselle haasteelle. Itsekin innostuin, kun näin sen vanhan haasteen, kunnes muistin…. Niin olen jo siihen vastannut.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:32 pm

   Siihen tuli vastattua vuosi sitten, joten jos haluaa jatkaa samalla teemalla, niin be my pleasure!

   Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  27 maaliskuun, 2022 at 9:32 pm

  Tää jatkohaaste oli tosi kiva! Ehkä voisin itsekin tarttua tähän. Kivoja ja mielenkiintoisia faktoja olit myös koonnut tähän ja postausta oli kiva lukea!

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:31 pm

   Näitä on tosiaan kiva lukea, joten voi ihmeessä tarttua!

   Reply
 • Maria Ojajärvi
  28 maaliskuun, 2022 at 2:15 pm

  Turkin Kappadokiassa olen käynyt, mutta valitettavasti en ole päässyt kuumailmapallolennolle siellä. Kappadokia on kieltämättä uskomattoman hieno paikka, joka on jäänyt positiivisesti mieleeni.

  Itse aloitan pakkauslistojen tekemisen noin kuukautta ennen matkaa ja pakkaamisen viimeistään viikkoa ennen matkaa. En missään tapauksessa pystyisi pakkaamaan viime hetkellä.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:31 pm

   Ai, mielenkiintoista! Tein itse aiemmin pakkauslistoja, mutta nyt olen muuttunut jotenkin huithapeliksi sen suhteen. Toki jos tulisi jokin pidempi reppureissu, niin sitten pitäisi miettiä pakkausta tarkemmin.

   Reply
 • Mari/Kodinvaihtaja LASSILA
  28 maaliskuun, 2022 at 7:17 pm

  Dubaista olen samaa mieltä: https://www.rantapallo.fi/kodinvaihtaja/2020/03/14/dubai-miksi-se-ei-sytyttanyt-kolme-perustetta-kokemukselleni/ – Toki jos jotain arvostelee kovin, niin maailma näpäyttää – mitä jos päädynkin sinne vaikka töihin – epätodennäköistä kyllä

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:30 pm

   Näin voi joskus käydä, mutta töistä voi toki kieltäytyä! Minua ei ainakaan saisi muuttamaan epämieluisaan paikkaan oli palkka sitten mitä hyvänsä 🙂

   Reply
 • Raija / Kohti avaraa maailmaa
  28 maaliskuun, 2022 at 9:29 pm

  Näköjään on ihan Dubaita kaihtavien kerho 🙂 Minä olen huithapeli muuten, mutta matkat majoituksineen suunnittelen tarkkaan. Ehkä on myös budjettikysymys, ei päästäisi mihinkään jos ei aika tarkkaan laskisi menoja. Mutta minusta matkasta saa myös enemmän irti, kun fiilistelee sekä ennen että jälkeen matkan.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:28 pm

   Tuo on ihan totta. Dubain suhteen painavat toki ihmisoikeusasiat, mutta myös se, että en koe sellaista keinotekoista ”maailman suurin se ja se” omakseni muutenkaan.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  29 maaliskuun, 2022 at 10:17 am

  Joskus vuosikymmeniä sitten työmatkoilla Euroopassa kannatti vielä shoppaillakin, kun kaikkea ei ollut Suomesta tai netistä saatavilla, mutta nyttemmin tuo osa matkailusta on jäänyt lähes kokonaan pois. Nykyisin myös, ainakin Euroopassa, matkassa on harvoin matkalaukkua, eli eipä siihen lentolaukkuun/reppuun juuri mitään mahtuisikaan!
  Kappadokia voisi teoriassa olla kiinnostava, mutta niputan Erdoganin ja Putinin samaan kategoriaan hallitsijoita, joten pelkkä Kappadokia ei riitä innostamaan ajatuksesta uudesta matkasta Turkkiin. Turkish Airlinesiakin olen alkanut karttaa, sillä heidän tapansa hoitaa koronan takia peruuntuneita lentoja oli sen verran töykeä muihin verrattuna. Onneksi kuitenkin luottokorttifirma hoiti rahat takaisin.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:27 pm

   Yllättävää, sillä olen aina pitänyt Turkish Airlinesia muuten hyvänä lentoyhtiönä. Erdoganista olen todellakin samaa mieltä ja Putinista myös.

   Reply
 • Merja / Merjan matkassa
  29 maaliskuun, 2022 at 4:03 pm

  Mietin just viikonloppuna, että eipä tällaisia ”haastiksia” ole pitkään aikaan näkynyt blogeissa ja sitten huomasin postauksesi. 🙂 Tämän voisi itsekin tehdä ja pohdinkin jo mielessäni mitä vastaisin mihinkin kohtaan. Minuakaan ei shoppailu nykyisin kiinnosta, aiemmin tuli kierreltyä enemmän kauppoja, mutta nyt valitsen mielummin jotain muuta tekemistä. Kappadokia ja kuumailmapallot ovat olleet minunkin listallani jo ennen koronaa. Ehkäpä voisi sitä haavetta herätellä taas pitkästä aikaa.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:26 pm

   Tartu ihmeessä haasteeseen, jos kiinnostaa. Kappadokia olisi mahtava toteuttaa esimerkiksi ensi keväänä.

   Reply
 • Cilla Maria Travel
  2 huhtikuun, 2022 at 9:55 am

  Hei hyvä kun muistutit! Mulla taitaa olla luonnoksissa samantyylinen postaus. Josko sen sais joskus julkaistua. Mua kiinnostaa kans tosi paljon aina, et millasia muut matkailijat on, miten ihmiset pakkaa matkalle, mitä matkat maksoi, mitkä on suosikki/inhokkikohteet jne.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:25 pm

   Mahtavaa, sitten ei muuta kuin julkaisu-nappia painamaan :). On aina kiva oppia uutta toisista bloggaajista.

   Reply
 • Anna | Tämä matka -blogi
  2 huhtikuun, 2022 at 10:16 am

  Tämäpä oli kiva postaus!
  Pitää varmaan itsekin tarttua tähän haasteeseen. Hetkeen ei ole näitä ollut missään.

  Reply
  • Sandra
   4 huhtikuun, 2022 at 3:24 pm

   Tästä saa todellakin ottaa ideaa! Näitä on kiva lukea 🙂

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla
  6 huhtikuun, 2022 at 1:35 pm

  Hyvin sanottu, että pahin matkamoka on se, joka jää tekemättä. Täysin totta! 🙂 Kiva lueskella taustoja sinusta matkailijana. Itsekin pidän seikkailuntuntuisesta reissaamisesta!

  Reply
  • Sandra
   9 huhtikuun, 2022 at 7:21 am

   Kiva kuulla! Mielellään luen myös sinusta vastaavan 🙂

   Reply

Leave a Reply