Menu
Matkat / Ruotsi

Malmö nähtävyydet: 5 vinkkiä kaupunkiin

Old town Malmö

Terveiset taas täältä Ruotsista! Kevät tekee vahvasti tuloaan, ensimmäiset hiirenkorvat pilkottavat puissa, kevään kukat puskevat esiin maasta ja aurinko lämmittelee jopa kymmenen asteen tietämillä. Lisääntynyt lämpö ja valon määrä tuntuu niin hyvältä loskan, lumen ja liukastelun jälkeen. Loppuviikosta pitäisi palata Suomeen, enkä ole ollenkaan valmis matkaamaan säässä pari kuukautta taaksepäin. Kahden viikon Ruotsin lomaamme mahtui jopa yksi uusi kaupunki: viehättävä Malmö.

Malmö puisto

Tältä näytti maaliskuun ensimmäinen päivä Malmössa.

Poikakaverini Isak aloitti uudessa työpaikassa, ja olimme ehtineet varata matkan Ruotsiin ennen kuin tieto uudesta paikasta tuli. Onneksi yrityksellä oli Helsingin ohella toimisto Malmössa, josta Isak pääsi noutamaan työkannettavan ja tutustumaan Ruotsin toimiston väkeen. Itse hyödynsin tilaisuuden ja lähdin mukaan viettämään itsenäistä Malmö-päivää.

Lue lisää nähtävyyksistä Skånessa.

Malmö on Ruotsin 3.suurin kaupunki

Stora torget

Malmö sijaitsee Lounais-Skoonessa, vain noin 50 kilometrin päässä Kööpenhaminasta. Kaupungit kytkee toisiinsa kätevästi Juutinrauman silta, joka mahdollistaa laajan työssäkäyntialueen ja tietenkin matkailun näkökulmasta kahden kiinnostavan kohteen yhdistämisen yhdeksi reissuksi. Malmö on hieman Tamperetta suurempi, ja asukkaita taitaa olla tällä hetkellä reilut 350 000. Kaupunki on hyvin kansainvälinen; noin kolmannes asukkaista on syntynyt muualla kuin Ruotsissa. Malmö on tullut ainakin Suomessa tunnetuksi jengiväkivallasta ja ghettoalueista, jonne edes poliisi ei mielellään mene. Esimerkiksi uutistoimisto Reutersin mukaan Malmössä tapahtuu asukaslukuun suhteutettuna kolme kertaa enemmän murhia kuin Lontoossa (lähde HS). Keskustassa liikkuessa olo on kuitenkin erittäin turvallinen, eikä satunnaisen matkailijan tarvitse olla huolissaan.

Malmösta tekee kiinnostavan sen läheisyys Kööpenhaminaan, mikä näkyy skandinaavisen rentona pukeutumistyylinä, kiinnostavina putiikkeina ja hieman boheemi-hipsterihenkisenä yleisfiiliksenä. Kaupungin ydinkeskusta ja erityisesti vanhan kaupungin alue ovat helposti käveltävissä, ja monesti Malmöä tituleerataakin Ruotsin suurimmaksi pikkukaupungiksi.

Malmön nähtävyydet

Isak taisi viipyä työpaikalla noin kuusi tuntia, ja siinä ajassa ehdin saada vain pienen pintaraapaisun kaupungin nähtävyyksistä. Tässä kuitenkin muutamia tärppejä.

Tutustu vanhan kaupungin aukioihin
Lilla torg

Lilla Torg on täynnä suosittuja kahviloita ja ravintoloita. Erityisesti kesäaikaan ihmisiä on täällä satoja.

Suoraan päärautatieasemalta kannattaa suunnata kadun toiselle puolelle vanhaan kaupunkiin, jotka ovat rakentuneet toriaukioiden ympärille. Kaunis tudor-tyylinen Lilla Torg on täynnä kahviloita ja ravintoloita, joiden terassit täyttyivät jo näin maaliskuun alussa lounastajista. Tältä torilta voi puikahtaa Form/Design Centeriin, jossa voi tutustua näyttelyihin ja työnäytöksiin muotoilusta ja arkkitehtuurista. Hieman suuremmalta Stortorgetilta kannattaa katsastaa keskellä seisova kuninkaanpatsas ja jatkaa shoppailukatu Södergatanille. Tämä katu johtaa aukioista suurimmalle, Gustav Adolfs torgille, joka on nimetty Kustaa IV Aadolfin mukaan. Hän oli muuten viimeinen myös Suomea hallinnut kuningas.

Stora Torget Malmö

Stora torget on yksi vanhan kaupungin keskeisistä nähtävyyksistä.

Piipahda Moderna Museetissa

Moderna Museet

Pikaiseen kulttuurinnälkään voi hankkia helpotusta piipahtamalla modernin taiteen museossa. Nykytaiteen museo sijaitsee vanhassa punaisessa voimalaitoksessa. Vierailuhetkellä museon kahvila oli suljettu, mutta pääsymaksua näyttelyyn ei ollut. Kyseessä on yllättävän pieni tila, joten nopea kierros sopii hyvin lyhyeen päivävisiittiin. Rehellisesti sanottuna olen enemmän klassisen taiteen ystävä, mutta silti pieni kulttuuriannos nykytaidettakin tekee hyvää.

Tutustu St Petri Kyrkaan

St Petri Kyrka

Vanhassa kaupungissa suunnistamisessa toimii hyvänä apuna ihan Stortorgetin vieressä oleva goottilaishenkinen St Petri Kyrka – sen torni kohoaa nimittäin 100-metrin korkeuteen ja näkyy kauas. Kirkon rakennustyöt aloitettiin jo 1300-luvulla, ja kyseessä onkin Malmön vanhin kirkko. Sisältä löytyy muun muassa vanhoja maalauksia 1500-luvulta sekä Pohjoismaiden suurin puualttari.

Kävele Kungsparken ja Slottsparken -puistoissa
Vanha haustausmaa

Ennen suurta puistoaluetta sijaitsee Malmön vanha haustausmaa.

Malmön laaja puistomainen alue alkaa heti Gustav Adolfs torgilta, joka päättyy vanhan hautausmaan puistoon. Hieman näiden takaa aukenee vihreä puistoalue, joka pitää sisällään kaksi puistoa, Kuninkaanpuiston ja Linnapuiston. Alue oli jo maaliskuussa todella suosittu, kaikkialla oli lastenvaunuja, lenkkeilijöitä, koiranulkoiluttajia ja paikallisia lounastauollaan.

Kungsparken Päivävisiitti Malmössa Vanha mylly Kungsparken Botanic garden in Malmö

Puistosta kannattaa bongata ainakin Kasvitieteellinen puutarha (ei ehkä vielä alkukeväästä parhaimmillaan), vanha mylly ja tietenkin vallihaudoin ympäröity Malmöhus Slott, jonka alueelta löytyy museoita. Itse linna on tuhottu ja tilalla on aika mitäänsanomattoman näköinen punatiilirakennus.

Lepuuta jalkoja söpöissä kahviloissa
Vohvelikahvila

Malmön kahvittelusta ei jäänyt kuvaa puhelimen muistiin, mutta tämä herkullinen vohveliannos löytyy Karlshamnista.

Erityisesti vanhasta kaupungista löytyy paljon ihania kahviloita, joissa kannattaa testata ruotsalaisia ”erikoisuuksia”. Monia näistä saa Suomestakin, mutta silti suosittelen maistamaan ainakin laskiaispullaa mantelimassalla (semla), ruotsalaisia korvapuusteja (kanelbulle), prinsessakakkua ja tietenkin kookospalloja (chokladboll). Tai sitten noita vohveleita, vaikka kyseessä ei olekaan mikään ruotsalainen herkku!

Oletko itse käynyt Malmössä? Mitä kannattaa nähdä seuraavalla visiitillä?

14 Comments

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  7 maaliskuun, 2022 at 6:48 pm

  En ole aikuisiällä käynyt Malmössa, mutta useampaan kertaan on ollut ajatuksissa tehdä sinne päiväretki Kööpenhaminasta siellä käydessä. Jotenkin Kööpenhaminassa on ollut aina niin paljon tekemistä, että Malmöön ei muutaman päivän reissulla lopulta sittenkään ole tullut lähdettyä. Ehkä seuraavalle reissulle pitää varata muutama ylimääräinen päivä, niin Malmössakin ehtisi paremmin käymään. Kivalta kaupunki joka tapauksessa kuulostaa.

  Reply
  • Sandra
   9 maaliskuun, 2022 at 1:47 pm

   Kööpenhamina on kyllä niin kiinnostava, että siellä saa helposti päivän pari kulumaan. Jos jotain uutta kaipaa, niin sekä Malmö että Lund ovat kätevän matkan päässä. Meidän Kööpenhaminan reissut suuntautuvat sitten aina lopulta tänne Ruotsin puolelle, niin siinä saa aina kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  15 maaliskuun, 2022 at 10:57 am

  Malmöllä on viime vuosina ollut aika huono maine, mutta kaipa sielläkin olisi ihan kivojakin kohteita! Itse asiassa olen käynyt kaupungissa kerran, muutaman tunnin verran, kun aikoinaan Öresundin sillan avattua halusin ehdottomasti ylittää sen ja työmatkalla Kööpenhaminassa otin päivän päätteeksi bussin Malmöhön ja sieltä sitten toisen bussin takaisin, vaan kokeakseni tuon sillan 🙂

  Reply
  • Sandra
   16 maaliskuun, 2022 at 2:02 pm

   Keskusta on kiva, mutta en uskaltaisi ehkä muuttaa sinne esimerkiksi asumaan. Sen verran hurjia uutisia sieltä aika ajoin tulee. Se silta on todella upea, olen mennyt sen useasti junalla 🙂

   Reply
 • Eveliina / Reissukuume
  15 maaliskuun, 2022 at 10:32 pm

  Olipa kivoja vinkkejä! Täytyy pitää mielessä, jos/kun Malmöhön taas suuntaa! On siis pari kertaa yhdistetty Malmö Köpiksen reissuun 🙂

  Reply
  • Sandra
   16 maaliskuun, 2022 at 2:03 pm

   No hei mahtavaa 🙂 !

   Reply
 • Sari / matkalla lähelle tai kauas
  16 maaliskuun, 2022 at 7:57 pm

  Kivat vinkit Malmösen. Yllätti se, että sieltä löytyy vanha kaupunki. Kaupunki alkoi houkuttelemaan. Siellä voisi jopa vierailla.

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2022 at 8:56 am

   No niin, sinne siis! Malmön vanha kaupunki oli parasta kaupungissa.

   Reply
 • Martta / Martan matkassa
  16 maaliskuun, 2022 at 11:47 pm

  Se on kyllä hassua ajatella, miten etelässä tuo Malmö tosiaan sijaitsee, kevät on jo niin paljon meitä edellä. Malmö on ollut meille aina sellainen kauttakulkukaupunki, enkä ole ehtinyt tutustua kaupunkiin, mutta siellä näyttää oikein kivalle. Tunnen muutamia, jotka asuvat Malmön tuntumassa ja käyvät Köpiksessä töissä.

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2022 at 8:58 am

   Se on varmasti kiva, että asuu niin hyvän välimatkan päässä isosta kaupungista. Malmö taitaa kuitenkin olla aika paljonkin edullisempi asua.

   Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  19 maaliskuun, 2022 at 1:00 am

  Malmössä tuli käytyä joskus vuosia sitten juurikin yhdistettynä Tanskan reissuun ja tykkäsin kyllä. Mielellään joskus lähtisin uudestaankin. Ihana tuo vanha mylly 🙂

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2022 at 8:59 am

   Siten se on mustakin paras kokea. Mielestäni yksi päivä riitti kaupungissa ihan hyvin.

   Reply
 • Terhi
  19 maaliskuun, 2022 at 11:45 am

  Ihanan kesäistä, tuolla kyllä kelpaisi kävellä aurinkoisessa keväässä. Minä olisin ilman muuta valinnut sen nykytaiteen museon.
  Malmössä on tullut käytyä ohimennessä Tanskaan mennessä, koskaan en ole perusteellisesti tutustunut kaupunkiin. Ehkä pitäisi.

  Reply
  • Sandra
   24 maaliskuun, 2022 at 8:59 am

   Jooo kannattaa. Ja kevät oli todellakin jo tosi pitkällä, ihan kuin Suomi joskus huhtikuun lopulla 😀

   Reply

Leave a Reply